Demaskuoti PVM grobstytojai, pasisavinę daugiau nei 1 mln. Lt mokesčių

Demaskuoti PVM grobstytojai, pasisavinę daugiau nei 1 mln. Lt mokesčių

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos prie VRM Vilniaus apskrities skyriaus ir Vilniaus m. apylinkės prokuratūros pareigūnai, bendradarbiaudami su VMI, demaskavo Vilniuje veikusią PVM grobstytojų nusikalstamą grupuotę. Pagal požymius nusikaltimų, nustatytų LR baudžiamojo kodekso 182 str. 1 ir 2 d. (Sukčiavimas), 203 str. 2 d. (Neteisėta įmonės veikla), 222 str. 1 d. (Apgaulingas apskaitos tvarkymas), 300 str. 1 ir 3 d. (Dokumento suklastojimas ar suklastoto dokumento panaudojimas arba realizavimas), FNTT Vilniaus apskrities skyriuje pradėto ikiteisminio tyrimo metu buvo sulaikyta 30 asmenų, kuriems pareikšti įtarimai dėl sukčiavimo. 2 nusikalstamos veikos organizatoriams ir 2 nusikalstamos veikos bendrininkams teismas paskyrė kardomąsias priemones – suėmimus. Kitiems nusikalstamos veikos bendrininkams paskirtos švelnesnės kardomosios priemonės.

Nustatyta, kad įtariamieji imitavo realiai nevykusius sandorius dėl neva parduotų prekių ar atliktų įvairių reklamos, kompiuterinių paslaugų suteikimo ir suklastotas 30-ties veikiančių bendrovių PVM sąskaitas faktūras įtraukė į savo buhalterinę apskaitą. Šių sandorių pagrindu į priedangos įmonių bankų sąskaitas buvo pervesta daugiau nei 6 mln. Lt ir, juos išgryninus, apgaule išvengta didelės vertės turtinės prievolės ir įgytas didelės vertės svetimas turtas – daugiau nei 1 mln.Lt į valstybės biudžetą mokėtino PVM.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo atlikta daugiau nei 90 kratų. Įtariamųjų namuose, automobiliuose rastos ir paimtos nusikalstamos veikos priemonės, kompiuterinė įranga, dokumentai, kuriuose užfiksuota daug tyrimui vertingos informacijos. Be to, grynaisiais pinigais rasta ir paimta užsienio valiutos (JAV dolerių ir eurų), kurios vertė gali būti 200 tūkst. Lt, ir daugiau nei 130 tūkst. Lt. FNTT Vilniaus apskrities skyriaus pareigūnai užfiksavo, kad šie pinigai buvo išgryninti iš įmonių, naudojamų nusikalstamai veiklai slėpti, atsiskaitomųjų sąskaitų. Dalį pinigų nusikalstamos veikos organizatoriai jau buvo pasidalinę, o likusieji, kaip įtariama, buvo skirti grąžinti realią veiklą vykdančių įmonių atstovams. Ikiteisminio tyrimo metu areštuoti didelės vertės nekilnojamasis turtas bei grynieji pinigai sąskaitose. Savanoriškai jau yra atlyginta daugiau nei 800 tūkst. Lt valstybei padarytos žalos. Ikiteisminis tyrimas tęsiamas, jį organizuoja ir jam vadovauja Vilniaus m. apylinkės prokuratūros 1-ojo nusikalstamų veikų tyrimo skyriaus prokurorai.

2008-02-11 Šaltinis: FNTT