Priimtas įstatymas dėl minimalaus darbo užmokesčio ir socialinių išmokų indeksavimo


2008-07-01 Seimas priėmė Minimaliojo darbo užmokesčio dydžių, socialinės apsaugos išmokų ir bazinio bausmių ir nuobaudų dydžio indeksavimo įstatymą, kuriuo nustatomi minimaliojo darbo užmokesčio indeksavimo principai ir tvarka, socialinės apsaugos išmokų rodikliai ir jų indeksavimo pagrindai. „Tai vienas esminių darbų, atsiliepiančių į šių dienų aktualijas. Juo labiau kad Lietuvoje šiuo metu galioja Gyventojų pajamų garantijų įstatymas, priimtas dar 1990 m., tačiau daugelis jo nuostatų jau pasenusios, nebetinka pasikeitusioms Lietuvos ekonominėms ir socialinėms sąlygoms. Jokiu būdu negalime leisti, kad žmonės, gaunantys pensijas, pašalpas ar minimalias mėnesines algas, jaustųsi nuskriausti. Būtent nauju įstatymu ir stengiamasi apsaugoti mažiausias pajamas gaunančius gyventojus nuo infliacijos pasekmių: išmokos turės padidėti bent tiek procentų, kiek procentų per dvejus metus pakils vidutinis metinis vartotojų kainų indeksas“, – aiškina socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė.
Įstatyme numatyta, jog minimalusis valandinis atlygis ir minimalioji mėnesinė alga bei socialinės apsaugos išmokos bus indeksuojami, jei vartotojų kainos padidės daugiau kaip 3 proc.
Minimalusis valandinis atlygis ir minimalioji mėnesinė alga turės būti padidinti ne mažiau kaip vartotojų kainų padidėjimas, lyginant su jų dydžiais, galiojusiais einamųjų metų birželio mėnesį. Konkrečius indeksuoto minimaliojo valandinio atlygio ir minimaliosios mėnesinės algos dydžius Trišalės tarybos teikimu nustatys Vyriausybė, įvertinusi vidutinio darbo užmokesčio ir nedarbo kitimo tendencijas šalyje.
Taip pat įstatymu įvesta nauja socialinės apsaugos išmokų rodiklių nustatymo tvarka, susiejanti išmokas su nauju rodikliu – bazine socialine išmoka.
Socialinės apsaugos išmokos taip pat turės būti padidintos ne mažiau kaip vartotojų kainų padidėjimas, lyginant su jų dydžiais, galiojusiais einamųjų metų birželio mėnesį..
Nuo ateinančių po apskaitos laikotarpio metų sausio 1 d. turi būti patvirtinti minimalusis valandinis atlygis, minimalioji mėnesinė alga ir socialinės apsaugos išmokų dydžiai, kurie turi būti padidinti ne mažiau kaip vartotojų kainų padidėjimas, palyginti su jų dydžiais, galiojusiais einamųjų metų birželio mėnesį.
Įstatyme numatyta, kad indeksavimo apskaitos laikotarpiu laikomi dveji metai iki einamųjų metų liepos 1 d. Apskaitos laikotarpio (dvejų metų, prasidedančių nuo liepos mėnesio) vidutinį metinį vartotojų kainų indeksą kasmet apskaičiuoja ir skelbia Statistikos departamentas.
Apskaitos laikotarpio vidutinis metinis vartotojų kainų padidėjimas yra procentais išreikštas skirtumas tarp apskaitos laikotarpio (dvejų metų prasidedančių nuo liepos mėnesio) vidutinio metinio vartotojų kainų indekso ir 100.
Lėšų poreikis įstatymui įgyvendinti priklausys nuo vartotojų kainų indekso pasikeitimų ir teikiamų pasiūlymų dėl konkrečių minimaliojo valandinio atlygio ir minimaliosios mėnesinės algos dydžių, socialinės apsaugos išmokų rodiklių dydžių.

2008-07-02 Šaltinis: LR socialinės apsaugos ir darbo ministerija