“Vyriausybė turi dėti visas pastangas, kad biudžetas atitiktų fiskalinės drausmės principus”


"Vyriausybė turi dėti visas pastangas, kad biudžetas atitiktų fiskalinės drausmės principus“, – sako Prezidentas Vakar Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus pakvietė finansų ministrą Rimantą Šadžių aptarti biudžeto surinkimo tendencijas.
Prastėjant Lietuvos ekonomikos rodikliams ir lėtėjant jos augimo tempams, valstybės vadovui didelį rūpestį kelia tai, kad nebesurenkamos biudžeto pajamos, o ekonomikos ekspertai prognozuoja kur kas didesnį nei planuota šių metų biudžeto deficitą. Prezidentas V. Adamkus klausė ministro R. Šadžiaus, kaip ketinama mažinti išlaidų didėjimą kitais metais. Išklausęs finansų ministro pateiktą informaciją, Valstybės vadovas paragino Vyriausybę nedelsiant priimti sprendimus, kurie leistų gerokai apriboti išlaidas.
Prezidento nuomone, Vyriausybė turi dėti visas pastangas, kad kitų metų biudžetas atitiktų fiskalinės drausmės principus.
„Jeigu valstybė nepradės gyventi taupiau, dar ne vienerius metus negalėsime sudaryti subalansuoto biudžeto, nutols euro įvedimas, kils investuotojų nepasitikėjimas Lietuva“, – teigia šalies vadovas.
Be to, Prezidentas laikosi nuomonės, kad reikia laikytis duoto žodžio ir padidinti atlyginimus iš biudžeto finansuojamoms, tačiau palyginti mažas algas gaunančioms visuomenės grupėms ir profesijoms. Valstybės vadovas pabrėžia, kad tai bus galima padaryti tik biudžete sukaupus reikiamas lėšas.
Prezidentas V. Adamkus pažymi, kad privalu laikytis fiskalinės drausmės, riboti išlaidas mažiau svarbiose srityse ir imtis struktūrinių reformų.

Šaltinis: LR Prezidento kanceliarija
2008-09-18