Gyventojai gali pasinaudoti galimybe sudaryti mokestinės paskolos sutartį


VMI primena, kad mokesčių mokėtojai, gavę pajamų iš individualios veiklos ar veiklos su verslo liudijimu, ūkininkai ir jų partneriai, kurių kiekvieno iš jų pajamos iš žemės ūkio veiklos yra didesnės kaip 10 tūkst. litų, gyventojai, gavę pajamų už parduotą ar kitaip nuosavybėn perleistą turtą, pirkę ar pardavę vertybinius popierius ar kitaip gavę pajamų, taip pat privalo pateikti 2008 m. pajamų mokesčio deklaracijas bei sumokėti gyventojų pajamų mokestį iki gegužės 4 dienos.

Gyventojai, neturintys lėšų iškart sumokėti mokesčių, gali sudaryti mokestinės paskolos sutartį ir mokesčius atidėti arba jų mokėjimą išdėstyti dalimis. Tokį sprendimą mokesčių administratorius gali priimti mokesčių mokėtojo prašymu, nustačius, kad nedelsiant sumokėjus mokestinę nepriemoką mokesčių mokėtojo finansinė būklė taptų kritine arba jis turėtų didelių sunkumų vykdydamas kitus savo įsipareigojimus, tačiau šios nepriemokos mokėjimo atidėjimas (išdėstymas) suteiktų jam galimybę stabilizuoti savo finansinę būklę bei sumokėti mokestinę nepriemoką vėliau.
„Šio sprendimo pagrindu sudaroma mokesčių administratoriaus ir mokesčių mokėtojo mokestinės paskolos sutartis, kurioje nustatomas mokestinės nepriemokos mokėjimo grafikas. Tai daug palankiau mokesčių mokėtojui, nei papildomai mokėti 200-500 litų baudą už nepateiktą pajamų deklaraciją bei 0,05 proc. už dieną dydžio delspinigius už laiku nesumokėtus mokesčius“, – sako VMI viršininko pavaduotojas Dainius Daugirda. Mokesčių mokėtojo prašymas bei prašymo nagrinėjimui reikalingi dokumentai (sutartys, ketinimo protokolai ar kiti dokumentai, įrodantys mokesčių mokėtojo galimybes atsiskaityti su biudžetu, Fizinių asmenų anketa, patvirtinta atitinkamais dokumentais) pateikiami vietos mokesčių administratoriui. Už suteiktą mokestinę paskolą mokamos palūkanos, kurių dydį nustato Lietuvos Respublikos finansų ministras. Nuo balandžio 1 d. jos sudarys 0,02 proc. už kiekvieną atidėjimo ar išdėstymo dieną.
VMI primena, kad praėjusiais metais gautas pajamas iki gegužės 4 d. taip pat privalo deklaruoti valstybės politikai, tarnautojai, Europos Parlamento nariai, kiti asmenys, išvardyti Lietuvos Respublikos gyventojų turto deklaravimo įstatymo 2 straipsnyje ir jų šeimos nariai. Gyventojas, nustojęs eiti pareigas valstybės tarnyboje, privalo pateikti metinę pajamų mokesčio deklaraciją ir gyventojo (šeimos) turto deklaraciją už mokestinį laikotarpį, kurį nustojo eiti pareigas valstybės tarnyboje, nepriklausomai nuo to, kiek laiko per tą laikotarpį jis buvo valstybės tarnautoju. Jei mokesčių mokėtojas pradėjo eiti pareigas valstybės tarnyboje, jis privalo per mėnesį pateikti šią deklaraciją už praėjusius metus, nepriklausomai nuo to, ar jis praeitais metais turėjo turto ir pajamų. Kiekvienam pavėlavusiajam pateikti deklaraciją VMI siunčia priminimą, tačiau visai nepateiksiantiems 2008 m. gyventojų pajamų mokesčio ir (ar) turto deklaracijų gresia administracinė atsakomybė.

Šaltinis: VMI
2009-03-26