Žemaičiams prekeivė pardavė beveik 8 tonas neaiškios kilmės mėsos


Telšių apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Telšių AVMI) informuoja, kad Mažeikiuose esančioje prekyvietėje gyventoja žemaičiams pardavė beveik 8 tonas neaiškios kilmės mėsos. Mokesčių inspektoriams ji negalėjo paaiškinti, iš kur tą mėsą įsigijo bei kiek už ją buvo mokėta. Apie sąskaitas, kuriomis buvo grindžiamas mėsos įsigijimas, nurodyti tiekėjai nieko nežinojo.
Patikrinimo metu rūkytais ir virtais mėsos gaminiais prekiavusi moteris pateikė verslo liudijimą ir prekių įsigijimo dokumentus, taip pat prekių (paslaugų) pirkimo-pardavimo kvitų knygelę. Tikrinant turgaus administracijos pildomą žurnalą, kuriame registruojami atvežtos produkcijos kiekiai, įsigijimo šaltiniai, PVM sąskaitų faktūrų numeriai, paaiškėjo, kad moteris mėsos gaminiais prekiaudavo šeštadieniais.
Analizuojant surinktą informaciją, nustatyta, kad beveik visi mėsos gaminiai neva įsigyti iš Lietuvoje esančių juridinių asmenų – turgaus registracijos žurnale nurodyti šeši konkretūs tiekėjai ir PVM sąskaitų faktūrų numeriai. Surinkus priešpriešinę informaciją iš prekybininkės nurodytų tiekėjų paaiškėjo, kad turgaus administracijos žurnale įrašytos sąskaitos, kurių įmonės neišrašė. Prekybininkės paprašyta pateikti Gyventojo, įsigijusio verslo liudijimą, pajamų ir išlaidų apskaitos žurnalus bei prekių įsigijimo dokumentus, tačiau jų moteris neturėjo.
Šiuo metu Telšių AVMI specialistai aiškinasi, iš kur prekybininkė įsigijo tonas mėsos gaminių.
Pasak Telšių AVMI viršininko pavaduotojo Vaclovo Dikonto, mokesčių inspekcijos specialistai tikrina visas su mėsos prekyba susijusias sritis – ne tik gyvulių įsigijimą ir mėsos bei jos gaminių pardavimą turgavietėse bei parduotuvėse, bet ir individualią veiklą, skerdyklas bei didmeninę prekybą vykdančias įmones, analizuoja surinktą informaciją.
Telšių AVMI primena, kad gyventojai verslo liudijimus privalo saugoti 2 metus, Gyventojo, įsigijusio verslo liudijimą, pajamų ir išlaidų apskaitos žurnalą – 5 metus, o Prekių (paslaugų) pirkimo-pardavimo kvitų knygelę – 2 metus.

Šaltinis: Telšių apskrities VMI
2009-07-03