VMI gyventojams jau pateikė preliminarias pajamų deklaracijas

VMI informuoja, kad gyventojams, deklaruojantiems pajamas ir turtą už 2011 m., EDS yra suformuotos preliminarios GPM deklaracijos. Iki šių metų gegužės 2 d. pajamas bei turtą privalo deklaruoti valstybės politikai, tarnautojai, Europos Parlamento nariai, kiti asmenys, išvardyti LR gyventojų turto deklaravimo įstatymo 2 straipsnyje, ir jų šeimos nariai. Deklaracijas privalo pateikti individualiai dirbantys gyventojai, t. y. tie, kurie VMI buvo įregistravę individualią veiklą pagal pažymą arba įsigiję verslo liudijimą – nesvarbu gavo jie pajamų, ar ne. Pajamas deklaruoti privalo ūkininkai ir jų partneriai.

Nuo šių metų turto ir pajamų deklaracijas pateikti privalo kredito įstaigų tarybų ir (ar) valdybų nariai, administracijų vadovai, pavaduotojai ir jų šeimų nariai, viešosios informacijos rengėjo ir (ar) skleidėjo tarybų ir (ar) valdybų nariai, vadovai, jų pavaduotojai, vyriausieji redaktoriai, jų pavaduotojai, redaktoriai, jų pavaduotojai ir jų šeimų nariai. Taip pat tie gyventojai, kurie politinės kampanijos dalyviui (-iams) per praėjusius metus paaukojo daugiau kaip 40 Lt. „Deklaruoti gali ir tie gyventojai, kurie nori pasinaudoti mokesčio lengvata ir susigrąžinti dalį patirtų išlaidų, pvz., jei 2011 m. mokėjo gyvybės draudimo, pensijų įmokas, taip pat už pirmas studijas ir (ar) pirmą profesinį mokymą, palūkanas už vieną iki 2008-12-31 paimtą būsto kreditą ar lizingu 2004-2008 metais pirkę vieną asmeninį kompiuterį su programine įranga ir mokėję įmokas (be palūkanų). Susigrąžinti minėtas išlaidas gali tie gyventojai, kurie praėjusiais metais mokėjo 15 proc. GPM“, – primena VMI  viršininko pavaduotoja Vilma Vildžiūnaitė ir pažymi, jog teikti deklaracijas bei susigrąžinti dalį mokesčio gali ir tie gyventojai, kurie praėjusiais metais pasinaudojo per mažu ar visai nesinaudojo NPD, o tie gyventojai, kurie pasinaudojo per dideliu NPD, turėtų pateikti deklaraciją bei mokestį sumokėti.

Permokos teisingai pateikusiems deklaracijas elektroniniu būdu bus pradėtos grąžinti jau kovo pabaigoje, o tiems gyventojams, kurie pildys popierines deklaracijas, įstatymo numatyta tvarka – iki liepos 31 d.

Šiais metais GPM deklaraciją privalo pateikti visi ūkininkai, PVM mokėtojai, jų pajamos iš žemės ūkio veiklos apmokestinamos taikant 5 proc. pajamų mokesčio tarifą. Deklaracijų neprivalo teikti tie ūkininkai, kurie neprivalo registruotis ir nėra įregistruoti PVM mokėtojais, ir kurių pajamos per mokestinį laikotarpį neviršija 10 tūkst. Lt. Iš individualios veiklos (gamybos, prekybos ir dalies paslaugų sričių) gautos pajamos jau nuo 2010 m. yra apmokestinamos taikant 5 proc. pajamų mokesčio tarifą. Taikant 15 proc. pajamų mokesčio tarifą yra apmokestinamos tik iš laisvųjų profesijų veiklos gautos pajamos. Laisvajai profesijai priskiriama: advokato, notaro, antstolio, jų padėjėjų, konsultantų teisės klausimais, apskaitininko, auditoriaus, buhalterio, lobisto, finansų ar mokesčių konsultanto, architekto, inžinieriaus, dizainerio, gydytojo, psichologo, žurnalisto, maklerio, brokerio ir panaši veikla.

 

Šaltinis: VMI