Asmeninėms reikmėms leisti bendrovės pinigai virto 1 mln. dividendų ir 200 tūkst. litų pajamų mokesčio

Šiaulių apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Šiaulių AVMI), tirdama pasitikėjimo telefonu 1882 gautą pranešimą apie tai, kad Šiauliuose įsikūrusioje baldų gamybos įmonėje atlyginimai galimai mokami „vokeliuose“, o darbuotojai dirba ilgiau, nei numatyta darbo sutartyse, tikrino ir grynųjų pinigų judėjimą bendrovėje. Paaiškėjus, kad bendrovės vadovui per pustrečių metų išmokėtų avansų suma siekia beveik 2 mln. litų, bendrovė netruko ir direktoriui „atseikėjo“ 1 mln. dividendų, nuo kurių į valstybės biudžetą jau sumokėta 200 tūkst. Lt gyventojų pajamų mokesčio.

Operatyvaus patikrinimo metu tikrinant buhalterinę apskaitą, ėmė aiškėti, kad grynųjų pinigų judėjimas vyksta per vieną ir tą patį asmenį: jis yra ir kasininkas, ir atsakingas asmuo, ir direktorius. Be to, buhalteriškai tvarkingai apskaitomų direktoriui išmokamų avansų suma kasmet didėjo. 2010 m. pabaigoje vadovas turėjo beveik 970 tūkst., 2011 m. pabaigoje – daugiau nei 1,6 mln., o šių metų birželio pradžioje – daugiau nei 1,9 mln. litų grynųjų pinigų. Direktorius teigė, kad visus bendrovės pinigus laiko pas save, nes taip esą saugiau.

„Paprašius pateikti pinigus perskaičiuoti, vadovas atsisakė, motyvuodamas, kad vežioti tokias sumas nesaugu. Tačiau vėliau jis pripažino pinigų judėjimo nebuvus, – sako Šiaulių AVMI Kontrolės departamento direktorė Zonė Lapienė. – Paprasčiausiai mėnesio pabaigoje tuos pinigus tiktai užpajamuodavo ir išrašydavo kasos pajamų orderį. Įtarėme, kad bendrovė tokiu būdu direktoriui mokėjo pajamų mokesčiu neapmokestintas išmokas.“

Mokesčių inspekcija, įvertinusi visas direktoriaus, gyvenusio iš kasmet mažėjusio darbo užmokesčio, ir jo sutuoktinės 2010-2011 metais gautas pajamas, nustatė, kad šeima iš jų pragyventi negalėjo. Bendrovės vadovas prisipažino, kad visų pinigų neturi, nes dalį jų panaudojo šeimos asmeniniams poreikiams tenkinti. Netrukus bendrovė pateikė mėnesinę pajamų mokesčio nuo A klasės pajamų deklaraciją, kurioje deklaravo direktoriui išmokėtą 1 mln. dividendų, nuo kurių į valstybės biudžetą jau sumokėta 200 tūkst. Lt gyventojų pajamų mokesčio.

Šaltinis: VMI