Parengta kompensacijų už kasos aparatus tvarka

Ne maisto gaminiais dengtose prekyvietėse prekiaujantiems gyventojams bus dengiama iki 100 proc. kasos aparato įsigijimo išlaidų.  Kompensacijos bus pradėtos mokėti šiemet ir baigtos kitų metų pradžioje. Finansų ministerijos parengtam Vyriausybės nutarimui dėl  kasos aparatų įsigijimo išlaidų kompensavimo gyventojams projektams Vyriausybė pritarė. Kasos aparato įsigijimo išlaidos bus kompensuojamos gyventojui, kuris verčiasi individualia veikla ir prekiauja ne savo gamybos ne maisto prekėmis pastatuose, patalpose, kioskuose, vagonėliuose, kilnojamuosiuose nameliuose, autoparduotuvėse. Kompensacija priklauso asmeniui, kuris naudojamą kasos aparatą įsigijo ir teritorinėje valstybinėje mokesčių inspekcijoje (TVMI) įregistravo nuo 2011 m. lapkričio 9 d. iki 2012 m. spalio 31 d., taip pat anksčiau nėra gavęs kompensacijos ir jam nėra taikyta administracinė atsakomybė už tai, kad kasos aparato nenaudojo. Kompensacijai gauti būtina iki gruodžio 10 d. TVMI pateikti aparato įsigijimą pagrindžiančius dokumentus. Dengiamos išlaidų dalies dydį lems kasos aparato įsigijimo ir jo įregistravimo TVMI data.

Nauji aparatai, teritorinėje mokesčių inspekcijoje įregistruoti 2011 m. lapkričio- 2012 m. balandžio mėnesiais bus kompensuojami 100 proc., bet ne daugiau nei 800 litų. Įregistruoti gegužės-spalio mėnesiais – 40 proc., bet ne daugiau nei 320 litų. Kompensacijos  priklauso ir  tiems, kurie įregistravo kasos aparatus  šiemet, gegužės-birželio mėnesiais, t. y. po to, kai iki balandžio 30 d. siuntė paklausimą TVMI ir gavo atsakymą, kad naudoti kasos aparatus jiems privalu. Tokių aparatų yra 225, valstybės lėšomis bus dengiama 70 proc. (neviršijant 560 litų) jų įsigijimo išlaidų.

Kompensacijos bus mokamos ir naudotus kasos aparatus įsigijusiems gyventojams: 100 proc. (bet ne daugiau nei 400 litų) įregistravusiems juos 2011 m. lapkričio -2012 m. balandžio mėnesiais, 70 proc. (neviršijant 280 litų) – tiems, kurie įregistravo juos šiemet gegužę-birželį, t. y. po to, kai TVMI, atsakydama į jų iki balandžio 30 d. rašytą paklausimą, patvirtino prievolę kasos aparatus naudoti, bei 40 proc. (iki 160 litų) – visiems kitiems, aparatus įregistravusiems šiemet gegužės-spalio  mėnesiais.  PVM mokėtojams kasos aparato įsigijimo išlaidos kompensuojamos be PVM.

VMI duomenimis, per kompensuojamąjį laikotarpį  įregistruota 4 638 kasos aparatai, kuriuos įsigijo individualia veikla besiverčiantys ir dengtose prekyvietėse ne maisto gaminiais prekiaujantys gyventojai. Jiems kompensuoti prireiks 2,4 mln. Lt, iš jų 2 mln. Lt – iš Privatizavimo fondo, 0,4 mln. Lt – valstybės biudžeto lėšos.

Šaltinis: Finansų ministerija