Lietuvos bankas pritarė nemokaus Ūkio banko įsipareigojimų ir turto perkėlimui į kitą banką

Lietuvos banko valdyba Ūkio banką pripažino nemokiu ir visam laikui atšaukė jo veiklos licenciją. Atsižvelgusi į laikinojo administratoriaus pateiktą išvadą bei pasiūlymus dėl Ūkio banko veiklos stabilumo ir patikimumo atkūrimo, Lietuvos banko valdyba taip pat nutarė šio banko turtą, teises, sandorius ir įsipareigojimus perduoti kitam Lietuvoje veikiančiam bankui.

Sprendimą Lietuvos banko valdyba priėmė įvertinusi, kad pasiūlytas probleminio banko pertvarkos būdas pareikalautų mažiausiai piniginių išteklių ir leistų daugumai banko indėlininkų per gana trumpą laiką atgauti galimybę disponuoti banke laikomomis lėšomis ir kitomis finansinėmis paslaugomis.

Lietuvos banko valdyba konstatavo, kad banko turto, teisių, sandorių ir įsipareigojimų perdavimas geriau apsaugotų indėlininkų pasitikėjimą bankų sistemos stabilumu ir patikimumu bei kitus viešuosius interesus nei akcinės bendrovės Ūkio banko likvidavimas dėl bankroto.

Pagal LR indėlių ir įsipareigojimų investuotojams draudimo įstatymą, banko pripažinimas nemokiu ir licencijos atšaukimas yra draudžiamasis įvykis, tačiau, įsipareigojimus perkėlus į kitą banką, klientai atgautų galimybę sutartyse nustatytomis sąlygomis disponuoti savo lėšomis (indėliais) įsipareigojimus perėmusiame banke.

Iš probleminio banko į kitą banką turi būti perduodami įsipareigojimai ar jų dalis, neviršijanti Lietuvos Respublikos indėlių ir įsipareigojimų investuotojams draudimo įstatyme numatytos draudžiamos sumos.

Šaltinis: Lietuvos bankas