Mokesčius sumokėti pamiršusios įmonės ir gyventojai sulauks VMI priminimų

Valstybinė mokesčių inspekcija prie Finansų ministerijos informavo, kad įmonės, turinčios „pamirštų“ mokestinių nepriemokų valstybei, vasario 18 d. sulaukė VMI pranešimų apie turimas skolas biudžetui, o kitą savaitę priminimų sulauks ir skolų turintys gyventojai. Nereaguosiantys į priminimus bei piktybiškai vengsiantys atsiskaityti mokėtojai neturėtų nustebti sulaukę iš mokesčių administratoriaus ir griežtų išieškojimo veiksmų.

„Pagal šiuo metu turimą informaciją, daugiau kaip 39 tūkst. bendrovių ir 321 tūkst. gyventojų nėra įvykdę savo mokestinių įsipareigojimų valstybei, kurie siekia apie milijardą litų“, – teigia VMI prie FM Paslaugų mokesčių mokėtojams departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė. Toks mokestinės nepriemokos dydis kasmet beveik nekinta, tačiau verta atkreipti dėmesį į tai, kad beveik 240 tūkst. gyventojų skolos nesiekia ir 100 litų, o 33 tūkst. bendrovių skolos svyruoja nuo 1 iki 10 tūkst. litų.

VMI pažymi, kad mokesčių mokėtojų, kurie nepaisys VMI priminimo sumokėti mokestinę nepriemoką, priverstinio išieškojimo išlaidas viršijanti skola bus išieškoma priverstinai – davus nurodymą bankui, kitai kredito, mokėjimo ar elektroninių pinigų įstaigai nurašyti ją iš mokesčių mokėtojo sąskaitos. Tokių priemonių VMI imsis tuo atveju, jei mokėtojas pats nedelsdamas nesumokės skolos arba nesikreips į mokesčių administratorių dėl galimo mokestinės nepriemokos sumokėjimo atidėjimo. Jei šis skolos išieškojimo būdas neduos siekiamo rezultato, mokesčių administratorius bus priverstas taikyti skolininkui brangiai kainuojantį skolos priverstinio išieškojimo būdą – išieškojimą iš turto, kurį vykdo antstolis. Šiuo atveju skolininkas turės sumokėti ne tik mokestinę nepriemoką, bet ir padengti antstolio patirtas vykdymo išlaidas.

VMI primena, kad už skolas kasdien skaičiuojami delspinigiai, siekiantys 0,03 proc. pradelstos sumokėti sumos.

Šaltinis: VMI