Privatų namą vaizdingose apylinkėse verslininkas pasistatė iš įmonės lėšų

Panevėžio AVMI informuoja, kad operatyvaus patikrinimo metu Panevėžyje išaiškinta bendrovė, kurios direktorius pasistatė namą vaizdingose Anykščių apylinkėse, šio namo statybos išlaidas – beveik 200 tūkst. litų – apskaitė kaip sąnaudas ir taip sumažino bendrovės  mokestines prievoles.

Keramikos dirbinių bendrovės vadovas iš pradžių teigė, kad namas įmonės lėšomis pastatytas teisėtai, jis reikalingas verslui plėtoti ir ten turi būti vystoma gamyba. Patikrinus mokesčių specialistams paaiškėjo, kad šis nekilnojamasis turtas, kaip ir jame esantys, taip pat iš įmonės lėšų pirkti daiktai (lovos, čiužiniai, virtuvės baldų komplektas, žoliapjovė), nėra naudingi gamybai ir ekonominėje veikloje nenaudojami – tai vėliau pripažino ir bendrovės direktorius.

Kadangi namo statybos išlaidas įtraukus į sąnaudas buvo susimažinti mokėtini PVM ir pelno mokesčiai, bendrovei teko patikslinti deklaracijas, į biudžetą papildomai reikės sumokėti apie 25 tūkst. litų. Be to, bendrovėje pradėtas mokestinis tyrimas.

„VMI šiemet vykdo projektą „Prekių ir paslaugų suvartojimas privatiems poreikiams“, kurio pagrindinis tikslas – užkirsti kelią asmeninių poreikių, susijusių su poilsiu, pramogomis ar prabangos daiktais, tenkinimui įmonės lėšomis. Mokesčių inspekcija taip pat siekia paskatinti mokesčių mokėtojus savanoriškai atsisakyti tokių mokesčių vengimo būdų. VMI, išanalizavusi informaciją savo duomenų bazėse, trečiųjų šaltinių pateiktus duomenis, pagal tam tikrus kriterijus atrinko per šimtą rizikingų įmonių, kurios projekto metu sulauks aktyvių kontrolės veiksmų. Įmonėse artimiausius keturis mėnesius bus atliekami operatyvūs patikrinimai arba mokestiniai tyrimai. Jų metu bus aiškinamasi, ar įmonės prabangių prekių ar paslaugų, kurios iš tiesų ūkio subjekto veikloje nebuvo naudojamos, įsigijimo išlaidų neįtraukė į sąnaudas, taip susimažindamos tiek mokėtiną PVM, tiek apmokestinamąjį pelną. Bus domimasi, ar įmonės savo veikloje tikrai naudoja įsigytas jachtas, katerius, sniego motociklus, ginklus, nardymo įrangą, baseinus ir pan., ar įvykusios prabangios kelionės į užsienį tikrai buvo komandiruotės, o ne įmonės vadovų atostogos su šeima“, – sako Panevėžio AVMI Kontrolės departamento direktorė Rasita Žilinskienė akcentuodama, kad įgyvendinant šį projektą VMI dėmesio sulauks visų segmentų mokesčių mokėtojai – tiek mažieji, tiek vidutiniai, tiek didieji. Panevėžyje nustatyta ir daugiau privačių poreikių tenkinimo įmonės lėšomis atvejų. Mokesčių specialistai baigė mokestinį tyrimą, kurio metu paaiškėjo, kad vienos bendrovės lėšomis buvo apmokėtos šios bendrovės direktoriaus kelionės į užsienį pas giminaičius, buto eksploatavimo, telefoninio ryšio paslaugų ir net drabužių pirkimo išlaidos. Taip neleistinai panaudota 74 tūkst. litų bendrovės lėšų, o bendrovė nedeklaravo ir nesumokėjo 42 tūkst. litų mokesčių. 

Šaltinis: VMI