„Šešėlinės“ stomatologės buhalterinėje apskaitoje – daug pažeidimų

Kauno AVMI informuoja, kad, atlikus mokestinį tyrimą viename Kauno odontologijos kabinetų,  vienos individualios odontologijos praktika besiverčiančios įmonės savininkė buhalterinę apskaitą tvarkė nesilaikydama LR įstatymų. Nuostolingai dirbantį kabinetą išlaikanti gydytoja įmonės lėšomis tenkino ir asmeninius poreikius. Didžiausius įtarimus kelia nustatyti faktai, kad buvo neapskaitytos visos gaunamos pajamos. Kauno AVMI inspektorius nustebino, kad gydytoja negalėjo pateikti pacientų kortelių, kurias privalu pildyti ir saugoti. Ji nepateikė ir prašomų buhalterinės apskaitos dokumentų. Odontologijos praktika besiverčianti specialistė netvarkė darbo laiko apskaitos, įmonės įplaukų ir išlaidų žurnalo, apskaitoje naudojamų sąskaitų apyvartos žiniaraščių, įvairių medžiagų nurašymo ir sunaudojimo aktų, turto inventorizavimo aprašų ir kt.

Gydytoja paaiškino, kad už suteiktas paslaugas išrašomi kasos pajamų orderiai ir tvarkoma kasos knyga. Tačiau iš pateiktų dokumentų neįmanoma nustatyti, kokių ir už kokią sumą paslaugų suteikta, kadangi juose visos suteiktos paslaugos įvardytos vienodai, nurodant bendrą sumą. Vertinant įmonės patirtas išlaidas, paaiškėjo, kad šios viršija sumas, kurias įmonės savininkė galėjo išimti iš kasos išlaidoms padengti. Tai įrodo, kad apskaitytos įmonės pajamos yra nepakankamos.

„Įvertinus nustatytas aplinkybes, galima teigti, kadįmonėje netinkamai tvarkomi buhalterinės apskaitos registrai, ne visos ūkinės operacijos pagrįstos apskaitos dokumentais, ne visais atvejais apskaitos dokumentai surašyti ūkinės operacijos metu, netinkamai apskaitytos sąnaudos. Tiek šiuo atveju, tiek visais kitais, kai negalima tiksliai nustatyti tikrosios gautų pajamų apimties ir su mokesčių mokėtojais nepavyksta susitarti gražiuoju, mokesčių administratorius gali taikyti netiesioginius apmokestinimo metodus. Tuomet mokesčiai apskaičiuojami neatsižvelgiant į mokėtojo pateiktus dokumentus ir paaiškinimus“, – teigia Kauno AVMI viršininkas Gintautas Muznikas. Odontologė turėtų pateikti VMI patikslintas pelno mokesčio ir gyventojų pajamų deklaracijas. Kauno AVMI nustatė pažeidimų ir kitose projekto metu „Baltieji chalatai“ kontroliuotose įmonėse. Vienos odontologijos praktika besiverčiančios įmonės savininkė nedeklaravo gautų daugiau kaip 200 tūkst. Lt B klasės pajamų, todėl, patikslinusi pateiktas GPM deklaracijas, turės sumokėti per 44 tūkst. litų GPM ir PSD. Mokesčių inspektorius sudomino kito kabineto darbuotojams mokamas mažesnis už vidutinį darbo užmokestis. Nustatyta, kad įmonė Pelno mokesčio deklaracijose neteisingai deklaravo neapmokestinamąsias pajamas, gautas iš teritorinių ligonių kasų už paslaugas, kurios yra finansuojamos iš PSDF lėšų. Pateikusi patikslintas deklaracijas, įmonė papildomai sumokėjo per 4 tūkst. litų pelno mokesčio. „VMI projektas dar tik įgauna pagreitį, tad artimiausiu metu ir kitose atrinktose rizikingose įmonėse, teikiančiose medicinos, odontologijos ir veterinarijos paslaugas, bus atliekami kontrolės veiksmai, todėl raginame mokesčių mokėtojus savarankiškai įvertinti pateiktus duomenis, patikslinti pateiktas deklaracijas, konsultuotis su mokesčių inspekcijos specialistais“, – teigia Kauno AVMI viršininkas Gintautas Muznikas.

Šaltinis: VMI