Po VMI patikrinimo bendrovė į biudžetą privalės sumokėti 1,8 mln. litų PVM

VMI informuoja, kad Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (toliau – LVAT) galutiniu neskundžiamu sprendimu patvirtino VMI daugiašalio mokestinio patikrinimo metu nustatytus bendrovės „ALSO Lietuva“ pažeidimus, susijusius su nepagrįstu 0 proc. PVM tarifo taikymu. Bendrovei papildomai priskaičiuota į biudžetą sumokėti 1,8 mln. litų PVM. Iki šio teismo sprendimo priėmimo dar nebuvo taip nuosekliai apibendrinta tarptautinė praktika ir teisės normų sąveika bylose dėl 0 proc. PVM tarifo taikymo.  „Teismo nuomone, mokesčių administratorius teisingai pripažino, kad bendrovė elgėsi nesąžiningai. Ji įformindavo prekių tiekimus Portugalijos ir Prancūzijos įmonėms, tačiau, neturėdama įrodymų šioms ūkinėms operacijoms pagrįsti, neleistinai taikydavo 0 proc. PVM tarifą, tuo pažeisdama PVM įstatymo nuostatas“, – sako VMI Didžiųjų mokesčių mokėtojų stebėsenos ir konsultavimo departamento direktorius Virginijus Narvilas. Patikrinimo metu VMI specialistai nustatė, kad bendrovė įformino prekių (kompiuterinės ir buitinės technikos – LCD televizorių, DVD grotuvų ir kt.) tiekimus Portugalijos įmonei už 8 mln. litų ir nepagrįstai pritaikė 0 proc. PVM tarifą. Portugalijos įmonė nurodė neturėjusi jokių sandorių su Lietuvos įmone, tai patvirtino ir vežėjų pateikti duomenys. Paaiškėjo, kad prekės nebuvo tiekiamos PVM sąskaitose faktūrose nurodytam gavėjui, o gabenamos į sandėlius Ispanijoje. Sąskaitas faktūras apmokėjo Ispanijos įmonė, kuri, šios šalies mokesčių administratoriaus duomenimis, įtariama dalyvavusi PVM sukčiavimo grandinėje. VMI šiems sandoriams pritaikė standartinį PVM tarifą ir bendrovei „ALSO Lietuva“ papildomai priskaičiavo sumokėti per 1,5 mln. litų PVM. Taip pat nustatyta, kad bendrovė tiekė prekes ir 6  Prancūzijos įmonėms. Prekes gavo nenustatyti asmenys. Tikrosios Prancūzijos įmonės, kurių duomenimis apgaule pasinaudota nusikalstamais tikslais, nieko apie šiuos sandorius nežinojo ir prekių iš bendrovės neužsakinėjo.  Teismas patvirtino mokesčių administratoriaus išvadą, kad prekės, kurių vertė beveik milijonas litų, buvo patiektos ne Prancūzijos PVM mokėtojams. Dėl šio pažeidimo Lietuvos bendrovei apskaičiuota 185 tūkst. litų PVM. Konstatuota, kad faktiškai prekės buvo patiektos ne PVM sąskaitoje faktūroje nurodytiems pirkėjams, bet kitiems asmenims, kurie apgaule pasinaudojo kitų įmonių tapatybe sukčiavimo PVM tikslais.

„Nagrinėdamas bylas dėl 0 proc. PVM tarifo taikymo tiekimams Bendrijos viduje, LVAT nuosekliai laikosi pozicijos, kad mokesčio mokėtojo pareiga įrodyti buvimą sąlygų, kurioms esant taikytinas 0 proc. PVM tarifas. Viena iš sąlygų – kad prekės būtų išgabentos iš Lietuvos – visų pirma turi būti įrodoma CMR važtaraščiais ir nekeliančiais abejonių dėl savo turinio rašytiniais įrodymais. Tačiau bendrovės pateiktuose CMR važtaraščiuose informacija apie prekių gavimą yra neišsami“, – sako V.Narvilas, pabrėždamas, kad, vertindamas bendrovės sąžiningumą, teismas pritarė VMI pozicijai, kad „ALSO Lietuva“, vykdydama didelį kiekį tiekimų  ir žinodama apie jai tenkančius didesnius atsargumo ir įrodinėjimo reikalavimus, elgėsi nerūpestingai ir neatidžiai, vykdant tiekimus buvo prielaidų įtarti apie galimą užsienio partnerių sukčiavimą, tačiau bendrovė jokių veiksmų nesiėmė.

Besikeičiant teisminei praktikai dėl PVM atskaitos taikymo pagrįstumo, LVAT išplėstinė teisėjų kolegija detalizavo PVM atskaitos taikymo aspektus (buvo išanalizuota Europos Teisingumo Teismo praktika ir  PVM direktyvą (2006/112/EB) įgyvendinančios PVM įstatymo normos) ir pateikė išvadą dėl 0 proc. PVM tarifo taikymo prekių tiekimui Bendrijos viduje sąlygų. Byloje taip pat buvo analizuojamos ir kitos PVM įstatymo nuostatos, nes patikrinimo metu nustatyta,  kad bendrovė tiekė prekes Vengrijos įmonei. Pastaroji, gavusi prekes į savo logistikos sandėlius, šių prekių atsisakė, tačiau prekės į Lietuvą nebuvo grąžintos, o parduotos Prancūzijos ir Rumunijos įmonėms, o dalis – tai pačiai Vengrijos įmonei. Negrąžinusi prekių į Lietuvą, toliau vykdžiusi prekybą, tačiau neįsiregistravusi nė vienoje iš valstybių narių PVM mokėtoja, „ALSO Lietuva“ negalėjo taikyti 0 proc. PVM tarifo. Dėl šių pažeidimų bendrovei papildomai apskaičiuota sumokėti per 72 tūkst. litų PVM. VMI primena, kad visą informaciją apie tai, kaip teisingai taikyti 0 proc. PVM tarifą, kada privalu registruotis PVM mokėtoju ir pan., galima gauti paskambinus MIC.

Šaltinis: VMI