Paramos gavėjams VMI pervedė 10 mln. Lt

VMI informuoja, kad paramos gavėjams ir politinėms partijoms pradėtos pervesti lėšos, kurias iki 2 proc. organizacijoms ir iki 1 proc. politinėms partijoms nuo 2012 m. sumokėto GPM skyrė beveik 490 tūkst. gyventojų. Paramos suma organizacijoms ir partijoms šiais metais siekia 42,7 mln. Lt. Šiemet paramos iš gyventojų sulauks 20,1 tūkst. skirtingų paramos gavėjų. Parama turėtų būti pervesta iki lapkričio 15 d. Lėšos dalimis bus pervedama kasdien, neatsižvelgiant į paramos gavėjų statusą.

Šiemet gyventojai buvo aktyvesni nei praėjusiais metais – daugiau gyventojų teikė prašymus skirti paramą.  Apie 2,8 tūkst. pateiktų teisingai užpildytų prašymų liks neįvykdyti – juos teikę žmonės praėjusiais metais nemokėjo GPM, nuo kurio skaičiuojama parama arba buvo skiriami pinigai organizacijoms, kurios neturi paramos gavėjo statuso. Dar 19,5 tūkst. prašymų skirti paramą liks neįvykdyti, o lėšos nepervestos, nes prašymų teikėjai neužpildė, nors privalėjo, gyventojų pajamų mokesčio deklaracijų, jų nepatikslino arba VMI nepateikė papildomų dokumentų. VMI elektroninio deklaravimo sistemoje (toliau – EDS) vartotojams pateiks informaciją apie tai, ar jų prašymas pervesti paramos lėšas gavėjui yra patenkintas ar ne, ir nurodys priežastis, jei prašymas nebuvo patenkintas.

VMI duomenimis, šiemet, kaip ir pernai, tarp organizacijų daugiausiai paramos lėšų sulauks labdaros ir paramos fondas „Bėdų turgus“ (417 tūkts. litų) ir gyvūnų gerove besirūpinančios organizacijos: VšĮ „Penkta koja“ (246 tūkst. litų), VšĮ „Lesė“ (243 tūkst. litų).

Politinių partijų, sulauksiančių daugiausiai gyventojų paramos, pirmasis trejetukas nesiskiria nuo praėjusiųjų metų: Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (537 tūkst. litų), Lietuvos socialdemokratų partija (499 tūkst. litų) ir Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis (429 tūkst. litų).

Didžiosios dalies gyventojų (per 376 tūkst.) skirta parama yra iki 100 litų, dar 99 tūkst. – iki 200 litų, o per 5 tūkst. litų paramai skyrė 87 gyventojai. Vidutiniškai kiekvieno paramos teikėjo prašymu, kaip ir pernai, pervesta 87 litai, o elektroniniu būdu naudojantis VMI Elektroninio deklaravimo sistema pateikta 47,5 proc. prašymų (praėjusiais metais – apie 40 proc.).

 

Šaltinis: VMI