Fiskalinės drausmės laikymąsi saugos konstitucinis įstatymas

Vyriausybė pritarė Finansų ministerijos parengtam Fiskalinės sutarties įgyvendinimo konstitucinio įstatymo projektui. Jo tikslas – nustatyti taisykles, kurios sudarytų sąlygas mažinti struktūrinį valdžios sektoriaus išlaidų ir pajamų atotrūkį, siekiant, kad vidutiniuoju laikotarpiu valdžios sektorius būtų perteklinis arba artimas subalansuotam.

Griežtų fiskalinių taisyklių laikymąsi prižiūrės nepriklausoma Biudžeto politikos kontrolės institucija, kurios funkcijas pavedama vykdyti Valstybės kontrolei. Pagrindinė užduotis – vertinti ir viešai skelbti išvadas dėl Vyriausybės sudaryto makroekonominio scenarijaus, dėl struktūrinio postūmio užduoties teisingumo ir jos vykdymo, dėl kitų su valstybės finansais susijusių sprendimų. Konstituciniu įstatymu bus užtikrintas ES sutarties dėl stabilumo, koordinavimo ir valdysenos ekonominėje ir pinigų sąjungoje įgyvendinimas. Fiskalinės sutarties įgyvendinimas bus vertinamas, priimant sprendimą dėl leidimo Lietuvai įsivesti eurą.

ES fiskalinės drausmės sutartį pasirašė 25 ES valstybės. Sutartimi įteisinamas kiekvienos ją pasirašiusios valstybės įsipareigojimas laikytis fiskalinės drausmės, neviršyti nustatyto struktūrinio deficito rodiklio, jeigu nėra nepaprastų aplinkybių.

Šaltinis: Finansų ministerija