Gyventojams, skyrusiems paramą paštu, VMI siunčia informaciją dėl duomenų sutikrinimo

Valstybinė mokesčių inspekcija prie Finansų ministerijos (toliau – VMI) informuoja, kad artimiausiu metu dalis gyventojų sulauks pranešimų dėl paramos skyrimo. Gyventojai, kurie paštu teikė prašymą pervesti pajamų mokesčio dalį vienetams, turintiems teisę gauti paramą, ir (ar) politinėms partijoms, kviečiami peržiūrėti gautą informaciją ir nedelsiant pranešti VMI, jei pranešime nurodytam paramos gavėjui paramos neskyrė.

Gyventojai įvairias organizacijas kasmet gali paremti skirdami 2 proc., o partijas – 1 proc. sumokėtų pajamų mokesčio. Iš viso praėjusiais metais 567 tūkst. gyventojų teikė prašymus paremti įvairias organizacijas, iš jų beveik 498 tūkst. šalies gyventojų prašymai tapo įvykdytais, o pagal juos apskaičiuota apie 45,8 mln. litų paramos. Iš jų 61,9 tūkst. gyventojų partijas prašė paremti 2,752 mln. litų. Už 2014 metus daugiau nei 589 tūkst. gyventojų pateikė prašymus pervesti sumokėto gyventojų pajamų mokesčio dalį paramos gavėjams ir (ar) politinėms partijos, iš jų 54,4 proc. prašymų pateikta el. būdu.

Per pastaruosius kelerius metus šalyje teismo sprendimu suklastotais yra pripažinti šimtai prašymų skirti paramą. Buvo atlikta (ir toliau atliekama) keliasdešimt ikiteisminių tyrimų dėl dokumentų klastojimo. Dažniausiai pasitaikantis atvejis, kai teikiami prašymai skirti paramą organizacijoms, žmogui to nežinant, pasinaudojus jo vardu.

„Siekdama užkirsti kelią neteisėtam asmenų duomenų naudojimui ir dokumentų klastojimui, VMI gyventojams, pateikusiems paramos prašymą paštu, išsiųs pranešimus apie gyventojo paštu atsiųstą popierinį prašymą pervesti pajamų mokesčio dalį vienetams, turintiems teisę gauti paramą ir (ar) politinėms partijomis. Svarbu, kad gyventojas peržiūrėtų informaciją ir pasitikrintų, ar iš tikrųjų paramą skyrė nurodytam paramos gavėjui “, – sako Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė.

Šaltinis: VMI