Duota daugiau laiko ES lėšomis finansuojamiems projektams užbaigti

Atsižvelgiant į tai, kad dalis projektų vykdytojų iki šiol nėra įvykdę visų prisiimtų įsipareigojimų ir vis dar vėluoja įgyvendinti visas suplanuotas projektų, finansuojamų 2007-2013 m. struktūrinių fondų lėšomis, veiklas, Vyriausybė pratęsė galutinių mokėjimo prašymų pateikimo terminus.

Tam yra pakeistos Projektų administravimo ir finansavimo taisyklės, ir galutinių mokėjimo prašymų pateikimo terminai pratęsti iki maksimalių ES reglamentuose nustatytų terminų.

Galutinius mokėjimo prašymus, kuriais prašoma išlaidas apmokėti sąskaitų apmokėjimo būdu projekto vykdytojas gali teikti įgyvendinančiajai institucijai ne vėliau kaip iki 2015 m. lapkričio 30 d. (buvo iki š. m. spalio 1 d.), o mokėjimo prašymus, kuriais prašoma išlaidas apmokėti išlaidų kompensavimo būdu – ne vėliau kaip iki 2015 m. gruodžio 31 d. (buvo iki š. m. lapkričio 15 d.).

Pratęsti terminai sudarys sąlygas vėluojantiems projektų vykdytojams įvykdyti visus prisiimtus įsipareigojimus ir neprarasti 2007-2013 m. ES struktūrinių fondų investicijų. Tačiau dėl konkretaus projekto galutinio mokėjimo prašymo pateikimo termino įgyvendinančioji institucija turės nuspręsti, įvertinusi kiekvieno konkretaus projekto įgyvendinimo būklę.

2015 m. rugsėjo 30 d. duomenimis nebaigtų įgyvendinti ir 2007-2013 m. ES struktūrinių fondų lėšomis finansuojamų projektų yra likę 993, o jų neįgyvendintoms veikloms numatyta išmokėti kiek daugiau nei 320 mln. eurų. Įgyvendinant projekto veiklas po Projektų taisyklėse nustatytų terminų, projekto vykdytojo patirtos išlaidos gali būti apmokėtos tik nuosavomis projekto vykdytojo ir (arba) partnerio lėšomis.

Šaltinis: Finansų ministerija