Seimo narys E. Gentvilas: „Reikia naikinti rinką iškraipančius mokesčius privačių miškų savininkams“

Siūloma naikinti privačių miškų savininkams nuo 2015-ųjų įvestą neproporcingą ir perteklinę mokestinę naštą, kuri neigiamai paveikė lietuviškos medienos rinką, sumažino medienos pasiūlą ir padidino importą iš kaimyninių šalių.

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Eugenijus Gentvilas Seime įregistravo Miškų įstatymo pataisas. Jomis siūloma atsisakyti nustatytų privalomų 5 proc. atskaitymų į valstybės biudžetą iš pajamų, kurias privačių miškų valdytojai gauna už parduotą žaliavinę medieną ir nenukirstą mišką.

„Įsigaliojęs mokestis miškų savininkams yra perteklinis ir neteisingas dėl kelių priežasčių. Pirmiausia – jis skirtas gerinti miško kelių būklę ir priežiūrą, bet neužtikrina, kad surinktos lėšos būtų nukreipiamos privačių miškų savininkų reikmėms. Nereikia pamiršti, kad privačiais miško keliais naudojasi ir valstybinių miškų urėdijų atstovai, ūkininkai ar medžiotojai. Antra vertus, dabar iškraipoma mokestinė sistema, nes tai faktiškai yra mokestis nuo apyvartos. Pasekmes matome – sumažėjo lietuviškos medienos konkurencingumas regione, mediena brangsta ir tai neigiamai veikia visą rinką“, – teigia Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos, Kaimo reikalų komiteto narys E. Gentvilas.

Šaltinis: LR Seimas