Visas sveikatos draudimo įmokas administruos viena institucija

Nuo 2016 m.  metų pradžios visas privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas administruos „Sodra“. Tai numato priimtos Sveikatos draudimo įstatymo pataisos. Be „Sodros“, dalį PSD įmokų šiuo metu dar administruoja Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI). Šiai institucijai PSD įmokas, apskaičiuotas už laikotarpį iki 2015 m. pabaigos, privalės sumokėti: 1) individualią žemės ūkio veiklą vykdantys gyventojai, kurių žemės ūkio valdos (ūkio) ekonominis dydis yra 2 ekonominio dydžio vienetai (EDV) ir mažiau; 2) individualią žemės ūkio veiklą vykdantys gyventojai, kurių žemės ūkio valdos (ūkio) ekonominis dydis yra daugiau negu 2 EDV ir kurie nėra pridėtinės vertės mokesčio mokėtojai; 3) gyventojai, vykdantys individualią veiklą su verslo liudijimu; 4) savarankiškai besidraudžiantys asmenys.

 Jeigu šie asmenys iki metų pabaigos nesumokės PSD įmokų ir susidarys skola, tai ją taip pat reikės sumokėti VMI. Atkreiptinas dėmesys, kad verslo liudijimus įsigiję asmenys, kurie patenka į apdraustųjų valstybės lėšomis sąrašą ir (ar) gauna su darbo santykiais ar jų esmę atitinkančiais santykiais susijusių pajamų, mokėti PSD gali vieną kartą per metus, – t.y. iki kitų metų gegužės 1 d. Taigi, šie asmenys iki kitų metų gegužės 1 d. PSD įmokas už 2015-uosius turės sumokėti VMI.

Primename, kad nuo kitų metų pradžios keičiasi sveikatos draudimo galiojimo sąlygos. Sveikatos draudimo įstatyme numatytais atvejais susidarius PSD įmokų įsiskolinimui, asmens sveikatos draudimas įsigalios tik sumokėjus visas nesumokėtas įmokas, bet ne daugiau kaip už 5 metus.

Tik PSD apdraustiems žmonėms už gydymą gydymo įstaigose, sudariusiose sutartis su ligonių kasomis dėl sveikatos priežiūros paslaugų teikimo ir apmokėjimo, mokėti nereikia, nes už tai sumoka ligonių kasos PSDF lėšomis. Nedrausti gyventojai už tai privalo sumokėti patys.

Šaltinis: „Sodra“