Finansų ministerijos projektai Seimui: nuo būsto kredito apsaugos iki finansų technologijų plėtros Lietuvoje

Seimo rudens sesijoje Finansų ministerija, be privalomai numatytų kitų metų valstybės ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių pavirtinimo įstatymo ir jį lydinčiųjų teisės aktų projektų, Seimui taip pat teiks būsto kredito, kolektyvinio investavimo, mokesčių administravimo, muitinės, audito ir įmonių finansinės atskaitomybės bei kitų sričių įstatymų projektus.

Vienas iš prioritetinių Finansų ministerijos siūlomų teisės aktų – Sutelktinio finansavimo įstatymo projektas, kuriuo siekiama sukurti modernų smulkiojo ir vidutinio verslo finansavimo instrumentą, skatinti žmones „įdarbinti“ savo pinigus, plėsti finansinių technologijų (Fintech) galimybes Lietuvoje.

„Būtų nedovanotina, jei Lietuva, turėdama tokį solidų įdirbį informacinių technologijų ekosistemos plėtros srityje, nepasinaudotų atsiveriančiomis naujomis galimybėmis“, – įsitikinusi finansų ministrė Rasa Budbergytė. Ji pabrėžia, kad įstatymo projekte jau yra numatyti „Fintech“  sektoriuje egzistuojančių grėsmių ir rizikos mažinimo būdai. „Įstatymas, kuriame yra numatytos ne tik galimybės, bet ir reikalavimai platformų operatoriams bei priežiūros institucijos pareigos, yra būtent tas instrumentas, kuris leistų valdyti rizikas, „burbulus“ bei koreguoti rinkos tendencijas“, – komentuoja R. Budbergytė. 

Rudens sesijoje Seimo laukia ir visada daug diskusijų keliantis kitų metų valstybės ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo projektas. Jis rengiamas, atsižvelgiant ne tik į Lietuvos ekonomikos plėtros tendencijas, bet ir į įvairius išorės veiksnius bei iššūkius – tikėtinus „Brexit“  padarinius Europos ekonomikoms, Lietuvos užsienio prekybos partnerių bei rinkų padėtį, geopolitinius reiškinius. „Nors pernai Lietuva turėjo mažiausią deficitą nuo Nepriklausomybės atkūrimo laikų, o dabartinis Lietuvos ekonomikos BVP augimas yra spartesnis nei euro zonos, 2017 m. biudžetas bus gana įtemptas“, – pripažįsta R. Budbergytė.

„Tiek formuojant biudžetą, tiek ir teikiant kitus įstatymų projektus, svarbiausias dalykas yra siekti Lietuvos žmonių gerovės“, – pabrėžė finansų ministrė, kalbėdama apie kitą Finansų ministerijos Seimui teikiamą, su nekilnojamuoju  turtu susijusio kredito įstatymo projektą. Šis įstatymas padidintų būsto paskolų vartotojų apsaugą, sudarytų palankesnes sąlygas žmonėms grąžinti būsto kreditą anksčiau laiko, o bankams įvestų mokamų netesybų lubas.

Šaltinis: Finansų ministerija