Sveikatos reikalų komitetas ragina apmokėti sveikatos priežiūros įstaigoms už viršsutartines sveikatos priežiūros paslaugas

Seimo Sveikatos reikalų komitetas posėdyje išklausė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) ir Valstybinės ligonių kasos informaciją apie asmens sveikatos priežiūros įstaigų (ASPĮ) finansinę situaciją.

Ministerijos atlikta analizė parodė, kad, lyginant 2015 m. ir 2016 m. pirmųjų pusmečių duomenis, ASPĮ finansiniai rezultatai pablogėjo. Iš viso 44 proc. ASPĮ per 2016 m. pirmąjį pusmetį finansiniai rezultatai buvo neigiami, tačiau nuostoliai nedideli ir bendras visų ASPĮ finansinis rezultatas teigiamas (4,2 mln. eurų). Posėdžio metu buvo atkreiptas dėmesys, kad didžiąją ASPĮ sąnaudų dalį sudaro išlaidos darbo užmokesčiui (65,9 proc.) ir medicinos reikmenims bei paslaugoms (15,5 proc.).

Lietuvos gydytojų vadovų sąjungos pateikti duomenys rodo, kad per 2016 m. pirmąjį pusmetį ir liepos mėnesį daugelis ASPĮ yra viršijusios sutartinius įsipareigojimus. Posėdžio metu buvo akcentuojama, kad būtina atsižvelgti į tai, jog 2016 m. jau du kartus buvo padidinta minimali mėnesinė alga (MMA), o gaunančių MMA darbuotojų ASPĮ yra gana nemažai (svyruoja nuo 10 iki 30 proc.), tuo pat metu brangstant medicininėms technologijoms, kitoms paslaugoms ir prekėms, ASPĮ susiduria su dideliais iššūkiais, siekdamos subalansuoti įstaigų finansinę veiklą. Per 2016 m. pirmąjį pusmetį ASPĮ, esančios Lietuvos gydytojų vadovų sąjungos narės, suteikė viršsutartinių asmens sveikatos priežiūros paslaugų maždaug už 7 mln. eurų. Šios išlaidos Lietuvos gydytojų vadovų sąjungos nuomone, turėtų būti padengtos iš 2016 m. gautų viršplaninių PSDF biudžeto lėšų.

Atsižvelgiant į tai, kad į PSDF biudžetą per šių metų 7 mėnesius buvo surinkta daugiau nei planuota lėšų, posėdžio metu buvo pasiūlyta skirti dalį PSDF biudžeto viršplaninių lėšų viršsutartinėms sveikatos priežiūros paslaugoms apmokėti.

Šaltinis: LR Seimas