Rasa Budbergytė: „Vaistas nuo emigracijos – ilgalaikių darbo vietų kūrimas regionuose, panaudojant ES investicijas.“

Finansų ministrė Rasa Budbergytė lankėsi Plungėje, kur domėjosi Europos Sąjungos (ES) investicijų rezultatais ir nauda, vystant regiono ekonominę pažangą. Plungės rajonas – šeštasis regionas, kuriame lankosi ministrė.

„Lietuvos regionai šiandien susiduria su itin dideliais iššūkiais – migracija, mažais atlyginimais ir darbo vietų stoka. ES investicijų tikslingas nukreipimas į ilgalaikių ir konkurencingų darbo vietų kūrimą gali atgaivinti regionus, skatinti jaunus žmones neišvažiuoti ir dirbti, kurti bei auginti vaikus savo gimtajame krašte“, – sakė finansų ministrė Rasa Budbergytė.

Ministrė, siekdama įvertinti, ar ES investicijos naudojamos turint aiškias prioritetines kryptis, galinčias užtikrinti tolygią šalies socialinę ir ekonominę raidą, Plungėje susitiko su rajono savivaldybės ir verslo atstovais.

„2007–2013 metais Lietuvos regionuose apie 88 proc. ES fondų lėšų buvo naudojamos fizinei ir socialinei infrastruktūrai kurti, o ekonomikos ir verslo sąlygų gerinimui skirta vos 12 proc.  Europinės investicijos Plungės regione pagerino gyvenimo kokybės indeksą, tačiau jis vis tiek išlieka vidutinis – čia turime tik 8 proc. renovuotų daugiabučių, kai, pavyzdžiui, Ignalinoje renovuota daugiau kaip 50 proc. visų daugiabučių. Europos Sąjungos lėšos duos dar didesnę grąžą žmonėms tik tuomet, jei jos bus panaudotos verslo regionuose skatinimui ir ilgalaikių darbo vietų kūrimui“, – pabrėžė finansų ministrė.

Plungės rajone 2007–2013 m. įgyvendinamiems projektams skirta apie 40 mln. eurų ES investicijų. Šios investicijos pagerino gyvenimo kokybės indeksą rajone, tačiau, lyginant su šalies vidurkiu, savivaldybėje gyvenimo kokybė išlieka vidutinė. Per šį laikotarpį labiausiai pagerėjo viešosios infrastruktūros ir gyvenamosios aplinkos kokybė.

Šaltinis: Finansų ministerija