Seimas pritarė Akcinių bendrovių įstatymo pataisoms

Akcinių bendrovių įstatymo ir lydimųjų įstatymų pataisų projektams po pateikimo vieningai pritarė 100 Seimo narių. Pagrindiniu Akcinių bendrovių įstatymo pataisų ir Centralizuotai valdomo valstybės turto valdytojo įstatymo pataisų projektų svarstyme paskirtas Ekonomikos komitetas,  Seimas taip pat pritarė Vyriausybės siūlymui šiuos klausimus svarstyti skubos tvarka.

Teikiamomis pataisomis numatoma sukurti teisines prielaidas bendrovėms suteikti akcijų bendrovės, patronuojančiosios ir (ar) patruonuojamosios bendrovės darbuotojams, valdymo organo ar priežiūros organo nariams; taip pat  nustatyti sąlygas, kada uždarosios akcinės bendrovės (UAB) gali siūlyti savo akcijas ir tai nebus laikoma viešu vertybinių popierių siūlymu, ir atsisakyti UAB akcininkų maksimalaus skaičiaus apribojimo. Taip pat siūloma sumažinti reikalavimus akcinių bendrovių įstatinio kapitalo minimaliam dydžiui, nustatant, kad akcinės bendrovės įstatinis kapitalas turi būti ne mažesnis kaip 25 tūkst.  eurų (šiuo metu galiojančiame įstatyme įtvirtinta 40 tūkst. eurų).

Siekiant palengvinti verslo sąlygas, Civiliniame kodekse siūloma atsisakyti notarinės sandorių formos uždarųjų akcinių bendrovių akcijų pirkimo pardavimo sutartims, kai uždarųjų akcininkų asmeninės vertybinių popierių sąskaitos perduotos tvarkyti juridiniam asmeniui ar kai uždarosios akcinės bendrovės akcijos parduodamos sudarius valstybei ir savivaldybei nuosavybės teise priklausančių akcijų privatizavimo sandorį.

Teikiamomis pataisomis taip pat siekiama užtikrinti Juridinių asmenų dalyvių informacinei sistemai (JADIS) teikiamų duomenų apie UAB akcininkus teisėtumą ir išsamumą;  įtvirtinti teisines prielaidas duomenims apie vienintelį UAB akcininką kaupti JADIS.

Šaltinis: LR Seimas