Nutrauk PVM sukčiavimo „grandines“ — įsitikink savo verslo partnerių sąžiningumu

Mokestinių patikrinimų (tyrimų) metu nuo 2014 m.  VMI nustatė beveik 178 mln. eurų papildomai mokėtino PVM:

  • 2014 m. iš viso nustatyta 48,6 mln. eurų papildomai mokėtino PVM,
  • 2015 m. – 47,78 mln. eurų papildomai mokėtino PVM,
  • 2016 m – 58 mln. eurų papildomai mokėtino PVM,
  • 2017 m. I pusm. –  23,6 mln. eurų papildomai mokėtino PVM.

Valstybinė mokesčių inspekcija prie Finansų ministerijos (toliau – VMI) informuoja apie naują iniciatyvą, kuria siekiama suteikti pagalbą sąžiningiems mokesčių mokėtojams, apsisaugant nuo netyčinio įsitraukimo į sukčiavimo PVM srityje tikslais vykdomus sandorius ir paskatinti verslo visuomenę bendradarbiauti su mokesčių administratoriumi, atskleidžiant minėtus piktnaudžiavimus. Nuo šiol VMI interneto svetainėje galima rasti naudingą informaciją, kuri padės atpažinti daugiausiai išplitusius sukčiavimo PVM srityje būdus, suteiks žinių, kaip ir kokiomis priemonėmis galima bandyti įsivertinti savo esamus ar būsimus verslo partnerius.

„Sąžiningiems verslininkams tokia informacija apie galimus PVM sukčiavimo atvejus turėtų būti išties aktuali, nes dėl nepakankamo rūpestingumo tapus „grandinės“ dalimi galima patirti ne tik moralinių, bet ir finansinių nuostolių: gali būti apskaičiuotos papildomai į biudžetą mokėtinos mokesčių sumos, skirtos baudos“, –  sako VMI laikinasis vadovas Artūras Klerauskas.

Vykdydama  iniciatyvą, VMI neapsiribos vien tik informacijos apie dažniausiai pasitaikančius PVM sukčiavimo būdus sklaida,  naudos ir kitas aktyvaus bendravimo su mokesčių mokėtojais priemones. Viena  jų – individualūs laiškai mokesčių mokėtojams, perspėjantys, kad jų įsigytų ar tiekiamų prekių perpardavimo sandoriuose taip pat dalyvauja mokestinių prievolių neįvykdę mokesčių mokėtojai. Tokio pranešimo įvertinimas ir atitinkamo sprendimo – ar vykdyti (tęsti)  atitinkamus sandorius –  priėmimas yra išimtinė paties mokesčių mokėtojo teisė.

Šaltinis: VMI