- Aktualijos.lt - https://aktualijos.lt -

ES investicijos ir kitais metais augins šalies ekonomiką

Ateinančiais metais Europos Sąjungos (ES) investicijos svariai prisidės prie šalies bendrojo vidaus produkto (BVP) augimo – jis turėtų būti apie 1,7 proc. didesnis, nei būtų be šių investicijų. Tokios tendencijos prognozuojamos Stebėsenos komiteto nariams pristatytame 2014–2020 m. ES fondų investicijų poveikio Lietuvos ūkiui vertinime.

„Besirengiant investicijų laikotarpiui po 2020 m. būtina ne tik įvertinti tikėtiną ES investicijų poveikį, bet ir stebėti Lietuvos ekonominės  ir socialinės raidos tendencijas bei atsižvelgti į rekomendacijas dėl investavimo krypčių Lietuvoje 2021–2027 m.“, – sakė finansų viceministrė Loreta Maskaliovienė.

Be to, atliktos studijos duomenys rodo, kad nemažą įtaką ES investicijos turės ir užimtumo skatinimui – didžiausias poveikis Lietuvoje numatomas 2021 m., kai, skaičiuojama, bus sukurta arba išsaugota daugiau nei 50 tūkst. papildomų darbo vietų. Tai lems apie 3,4 proc. mažesnį nedarbo lygį,  nei jis būtų be ES investicijų. Daugiausiai papildomų darbo vietų bus sukurta pramonės, privačių paslaugų ir statybų sektoriuje.

Taip pat skaičiuojama, kad iki 2023 m. kiekvienas iš ES 2014-2020 m. fondų investuotas euras atneš 1,88 euro nominalios BVP grąžos ir sukurs 12,6 mlrd. eurų papildomo BVP.

Šaltinis: Finansų ministerija