Valstybės kontrolė pateikė išvadas dėl 2016 m. valstybės finansinių rinkinių

Valstybės kontrolierius A. Dulkys antradienį Seime pristatė septynias valstybinio audito išvadas, kurias aukščiausioji audito institucija parengia kasmet vykdydama savo konstitucinę pareigą: išvadas dėl 2016 metų nacionalinio, valstybės, Privalomojo sveikatos draudimo, Valstybinio socialinio draudimo ir kitų išteklių fondų ataskaitų rinkinių bei šių fondų biudžetų vykdymo. Valstybės kontrolė antradienį surengtoje spaudos konferencijoje pristatė ir atliktų auditų („Programinis biudžetas: strateginių veiklos planų sudarymas ir įgyvendinimo stebėsena“ ir „Valstybės investicijų 2015 metais programos valdymas“) rekomendacijų įgyvendinimo eigos vertinimą.

  1. Dulkys pažymėjo, kad valstybės finansiniais duomenimis šiandien visiškai pasikliauti dar negalime, o pagrindine priežastimi įvardijo silpną įstaigų vidaus kontrolę. Pateikdamas viešųjų finansų būklės vertinimą, jis nurodė ir būtinų pokyčių kryptis.

2016 m. nacionaliniame finansų ataskaitų rinkinyje, apimančiame 52 mlrd. Eur viešojo sektoriaus turto ir 19 mlrd. Eur įsipareigojimų, parengtame konsolidavus visų viešojo sektoriaus subjektų finansinius duomenis, nurodyta, kad net 11-os (iš 14-os) ministerijų vidaus kontrolės sistemos nėra orientuotos į tinkamą veiklos organizavimą, nevertinamos veiklos rizikos, vis dar neatsisakyta perteklinių priemonių apibrėžiant veiklos procesus, kurios didina nereikalingą administracinę naštą.

Valstybės biudžeto sistemos pertvarkoje pasigendama orientavimosi ne į išlaidas pagal tam tikras biudžeto eilutes, o į siekiamą rezultatą ir būtinus išteklius. Valstybė, nutarusi turėti daug atskirų pajamų ir išlaidų fondų – Valstybinio socialinio draudimo, Privalomojo sveikatos draudimo – ir valstybės biudžetą, galutinai neapsisprendžia, kuris šaltinis kuriems visuomenės poreikiams tenkinti turi būti naudojamas. Valstybės kontrolė atkreipia dėmesį, kad kuriama praktika, kai vienarūšiai valstybės prisiimti įsipareigojimai dengiami ir iš valstybės biudžeto, ir iš „Sodros“ ar Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų. Auditoriai rekomenduoja primiausia išgryninti sveikatos draudimo įmokų paskirtį ir aiškiai nustatyti privalomojo sveikatos draudimo garantuojamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų apimtį. Šiuo metu sveikatos draudimo lėšomis yra vykdomi ir valstybės prisiimti įsipareigojimai, kurie savo esme artimesni nedraudžiamiesiems ar net turi socialinės paramos požymių.

Šaltinis: Valstybės kontrolė