Vyriausybė įgaliojo švietimo ir mokslo ministrę pasirašyti kolektyvinę sutartį su profesinėmis sąjungomis

Vyriausybė įgaliojo švietimo ir mokslo ministrę Jurgitą Petrauskienę pasirašyti kolektyvinę sutartį su švietimo darbuotojų profesinių sąjungų atstovais. Numatoma, kad ši istorinė Švietimo ir mokslo ministerijos ir profesinių sąjungų kartu parengta kolektyvinė sutartis bus pasirašyta artimiausiomis savaitėmis.  

Pagrindiniai sutarties punktai susiję su mokytojų etatinio darbo užmokesčio įvedimu. Numatoma, kad etatinis darbo apmokėjimas palaipsniui bus įvedamas nuo 2018 m.  rugsėjo. Per dvejus metus. Valstybė etatiniam darbo užmokesčiui įvesti papildomai skirs 93 mln. eurų. Iki 2020 m. mokytojų atlyginimas sieks tūkstantį eurų. 2018–2022 m. numatyta sudaryti prielaidas didinti dėstytojų, mokslininkų algas, gerinti jų darbo sąlygas. 

Kolektyvinės sutarties projekte numatoma iki kiekvienų metų birželio 1 d., atsižvelgus į Vyriausybės programą ir šalies ekonominę raidą, finansines galimybes, su sutartį pasirašiusiomis profesinėmis sąjungomis aptarti ikimokyklinio, priešmokyklinio ugdymo pedagogų atlyginimų didinimo galimybes. Siekiama iki 2020 m. juos sulyginti su bendrojo ugdymo mokyklų mokytojų darbo užmokesčiu.

Taip pat iki 2018 m. rugsėjo 1 d. siekiama sudaryti galimybes mokytojams mokyti kitus dalykus ir įgyti kitą pedagoginę specializaciją.

Sutarta skatinti mokyklų tinklo optimizavimą ir tobulinti mokyklų, vykdančių formaliojo švietimo programas, tinklo kūrimo taisykles. Užtikrinant švietimo prieinamumą ir siekiant ugdymo kokybės, nustatyti tinkamą didžiausią ir mažiausią mokinių skaičių klasėje.

Sutartį parengė Švietimo ir mokslo ministerija ir 6 profesinės sąjungos. 

 Šaltinis: LR Vyriausybė