- Aktualijos.lt - https://aktualijos.lt -

Sugriežtinta atsakomybė už mokestinius nusikaltimus

Seimas, 66 parlamentarams balsavus už, vienam – prieš ir 20 susilaikius, pritarė Baudžiamojo kodekso pataisoms (projektas Nr. XIIIP-273(2) [1], sudarydamas galimybę teismams kiekvienu atveju individualizuoti bausmę ir paskirti adekvačias bei mokestinių nusikaltimų pavojingumą atgrasančias bausmes.

Priimtomis pataisomis nustatyta, kad už daugiau nei 750 MGL (28,5 tūkst. eurų), tai yra didelio masto mokesčių vengimą arba už mokesčių vengimą organizuotoje grupėje, bus baudžiama laisvės atėmimu iki 8 metų.

Taip pat nustatyta, kad tas, kas siekdamas išvengti daugiau kaip 3 800 eurų (100 MGL) dydžio mokesčių ar kitokių įmokų (šiuo metu galiojančiame Kodekse įtvirtinta 500 MGL) teisės aktų nustatyta tvarka laiku nepateikė valstybės įgaliotai institucijai deklaracijos arba nustatyta tvarka patvirtintos ataskaitos ar kito dokumento apie asmens pajamas, pelną ar turtą po to, kai ši valstybės institucija raštu priminė apie pareigą juos pateikti, bus baudžiamas bauda arba laisvės atėmimu nebe iki trejų, bet iki ketverių metų.

Siekusieji nusikalstamai išvengti daugiau kaip 19 tūkst. eurų (500 MGL) mokesčių bus baudžiami laisvės atėmimu iki šešerių metų.

Šaltinis: LR Seimas