Diskusija dėl įmonių „vagysčių: tartasi, kaip apsaugoti verslą

Siekdamas apsaugoti klientus nuo pasitaikančių įmonių „vagysčių“, Registrų centras turimomis priemonėmis tobulins savo veiklą, dalyvaus darbe su ministerijomis dėl reikalingų teisės aktų pataisų, o aptikęs abejotinus atvejus nedvejodamas kreipsis į teisėsaugą. Taip siekiama apsaugoti sąžiningus verslininkus nuo žalos, kurią šie gali patirti, jei nesąžiningiems asmenims pavyktų neteisėtai pakeisti akcininkų ar vadovų duomenis ir užvaldyti įmonę. 

Itin aktualu, kad valstybės registruose būtų kaupiami tikslūs ir patikimi duomenys, todėl pastaruoju metu padažnėję įmonių vagysčių atvejai kelia susirūpinimą ne tik Registrų centrui. Apie tai diskutuota Vilniuje vykusioje apskritojo stalo diskusijoje dėl  įmonių apsaugos nuo neteisėto užvaldymo dalyvaujant ministerijų, teismų, teisėsaugos institucijų, asocijuotų verslo struktūrų, akademinės bendruomenės atstovams.

Registrų centro laikinoji vadovė Ieva Tarailienė pabrėžia, kad šiuo metu prevencijos sumetimais verslininkų neretai paprašoma pateikti akcijų perleidimo sutartis ir taip įsitikinti, kad yra pagrindas Juridinių asmenų registre pakeisti akcininko duomenis. „Pastebėta, kad siekiant išvengti notarinės sutarties formos, 100 proc. įmonės akcijų neretai perleidžiama penkiais sandoriais po 20 proc. akcijų. Į tai įvairioms institucijoms reikėtų atkreipti dėmesį ir užtikrinti, kad nebūtų išvengiama notarinės sutarties sudarymo formos“, – sako ji.

Dalis diskusijos dalyvių išreiškė nuomonę, kad šiuo metu teisės aktuose įtvirtintų įrankių ir susiformavusios teismų praktikos pakanka, kad Registrų centras galėtų sukontroliuoti bandymus užvaldyti įmones, pvz., reikalaudamas pateikti akcijų perleidimo sutartis. Diskusijos metu pasigirdo siūlymas iš duomenis keičiančio kliento reikalauti ne akcijų perleidimo sutarties, o išrašo iš vertybinių popierių apskaitos žurnalo, t y. vidinio įmonės dokumento, kuriame atspindima akcininkų kaita. Teisingumo ministerijos atstovė pasiūlė pagalvoti apie paslaugas elektroninėje erdvėje, kur egzistuoja daugiau saugiklių ir neteisėtai užvaldyti įmones kur kas sunkiau.

Šaltinis: Registrų centras