Buvusi progimnazijos buhalterė kaltinama svetimo turto pasisavinimu

Kauno apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Inesa Gulbinienė baigė ikiteisminį tyrimą ir teismui perdavė bylą, kurioje kaltinimai pareikšti vienos iš Kauno progimnazijų vyriausiajai buhalterei, jos vyrui bei mokymosi įstaigos direktorei.

Ikiteisminio tyrimo, kurį atliko Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Kauno apygardos valdyba, duomenimis, 44 metų buhalterė, veikdama drauge su savo sutuoktiniu, pasisavino didelės vertės svetimą turtą, siekiantį daugiau nei 50 tūkst. eurų.

Tyrimo metu nustatyta, kad nusikalstama veika vyko nuo 2013 m. rugpjūčio iki 2014 m.  pabaigos. Šiuo metu jau buvusi mokymosi įstaigos vyriausioji buhalterė, turėdama teisę valdyti jai progimnazijos atsiskaitomosiose sąskaitose patikėtas pinigines lėšas, įtariama, organizavo prekių, (tokių kaip žaislai, baldai, grindinio plytelės) ir paslaugų pirkimus asmeninėms reikmėms.

Moteris savo namuose, darbo ir kitose vietose, turėdama tikslą prekes ir paslaugas pasisavinti, prisijungdavo prie progimnazijos bankinių sąskaitų ir iš jų sumokėdavo už prekes ir paslaugas, skirtas jai pačiai. Norėdama nuslėpti neteisėtą veiką, buvusi progimnazijos darbuotoja išsiųsdavo prekių atsiimti savo sutuoktinį, o jis ant sąskaitų faktūrų pasirašydavo ne savo pavarde, o progimnazijos direktorės pavaduotojo ūkio reikalams, kuris minėtu laikotarpiu buvo atsakingas už mokymosi įstaigos vykdomus pirkimus.

Nusikalstama veika išaiškėjo 2015 m. kovą, kas pats direktorės pavaduotojas ūkio reikalams parašė tarnybinį pranešimą ir įteikė vadovei. Jo teigimu, iš buvusios vyriausiosios buhalterės jis apie materialių vertybių nurašymą negavo ataskaitų nuo 2012 m.

Ikiteisminio tyrimo metu surinkta informacija leidžia manyti, kad progimnazijos direktorė galėjo užkirsti kelią neteisėtam lėšų pasisavinimui, tad jai yra pareikšti kaltinimai dėl aplaidaus apskaitos tvarkymo. Kaltinimai dokumentų suklastojimu pareikšti ir buvusios buhalterės sutuoktiniui.

Byla perduota Kauno apygardos teismui.

Šaltinis: Generalinė prokuratūra