Planuojami reguliavimo pokyčiai – verslo aplinkai gerinti ir investuotojų apsaugai stiprinti

 

Lietuvos bankas skelbia šiemet planuojamų rengti teisės aktų ir rekomendacijų sąrašą. Jame – teisėkūros iniciatyvos pertekliniam reguliavimui mažinti, kitoms administracinėms kliūtims šalinti ir investuotojų apsaugai stiprinti. 

 

„Pernai apklausėme finansų rinkos dalyvius ir kitus suinteresuotuosius asmenis, siekdami sužinoti, kokie, jų vertinimu, reikalavimai yra pertekliniai, sunkina veiklą, ką ir kaip reikėtų keisti. Gavome argumentuotų pasiūlymų, ypač kolektyvinio investavimo subjektų ir pensijų kaupimo veiklos srityse. Į juos atsižvelgėme planuodami būsimus teisinius pakeitimus“, – sako Lietuvos banko Priežiūros tarnybos direktorius Vytautas Valvonis.

 

Be verslo aplinką gerinančių sprendimų, šiemet Lietuvos bankas toliau stabdys nelegaliai teikiamas draudimo ir finansines, ypač investavimo, paslaugas ir sieks užtikrinti, kad sudėtingos ir neprofesionaliems klientams netinkamos finansinės priemonės apskritai nebūtų jiems prieinamos.

 

2018 m. Lietuvos bankas taip pat rengs teisės aktus, reikalingus Europos Sąjungos direktyvoms ir Ekonominės plėtros ir bendradarbiavimo organizacijos rekomendacijoms įgyvendinti. Toliau stiprinant kredito unijų sektorių bus siūloma keisti likvidumo rizikos valdymo ir investavimo į vertybinius popierius reglamentavimą.

 

Lietuvos bankas siekia sukurti pažangią, patrauklią ir konkurencingą šalies finansų sektoriaus reguliacinę ir priežiūrinę aplinką, todėl atlieka nuolatinę leidžiamų teisės aktų, gairių bei rekomendacijų, skirtų finansų rinkos dalyviams, peržiūrą. Šios peržiūros tikslas – nustatyti ir panaikinti perteklinius reguliacinius reikalavimus, užtikrinti reikalavimų aktualumą ir atitiktį esamoms rinkos aktualijoms, atsižvelgti į kintančias ekonominės, socialinės ir technologinės aplinkos sąlygas.

 

Lietuvos banko teisę leisti teisės aktus ir rekomendacijas dėl prižiūrimų finansų rinkos dalyvių veiklos ir priežiūros, vykdant finansų rinkos priežiūrą, numato Lietuvos banko įstatymas. Parengti teisės aktų ir gairių projektai derinami su prižiūrimais finansų rinkos dalyviais.

 

2018 m. planuojamų parengti teisės aktų sąrašą rasite čia.

Šaltinis: Lietuvos bankas