Lietuvos bankas skyrė baudą už manipuliavimą vertybinių popierių rinka

Lietuvos banko valdyba skyrė 500 Eur baudą G. J. už manipuliavimą rinka AB „Nasdaq Vilnius“ vertybinių popierių biržoje sudarant neleistinus AB „AUGA group“  akcijų sandorius, taip pat teikiant ir atšaukiant pasiūlymus sudaryti sandorius dėl šių vertybinių popierių.

Lietuvos bankas, vykdydamas prekybos priežiūrą, nustatė, kad G. J. 2017 m. gruodžio 4 d. AB „Nasdaq Vilnius“ vertybinių popierių biržoje prekybos sesijos atidarymo metu pateikė didelį pavedimą pirktiAB  „AUGA group“  akcijas po 0,64 Eur, t. y. 16,4 proc. didesne negu uždarymo kaina (0,55 Eur) ir geresne kaina negu geriausias pirkimo pavedimas (0,542 Eur). Tokiu veiksmu ji neteisėtai pakėlė aukciono atidarymo kainą. Likus dviem minutėms iki aukciono pradžios, ji anuliavo šį pirkimo pavedimą, o likus minutei iki aukciono pradžios pateikė atvirkštinį pavedimą parduoti akcijas po 0,569 Eur. Šios akcijos buvo įsigytos prieš tai buvusios prekybos sesijos metu. Atidarymo aukcione užfiksavus 0,57 Eur akcijų kainą, G. J. pelningai pardavė akcijas, kurias jis pirko praėjusios prekybos sesijos metu.

Tokie veiksmai traktuojami kaip manipuliavimas – jie turėjo neigiamo poveikio rinkai ir kitiems investuotojams. Dėl šių veiksmų rinkoje buvo gauti klaidinantys signalai apie akcijų paklausą ir pasiūlą, prekybos aktyvumą, tai suklaidino kitus rinkos dalyvius akcijų paklausos, pasiūlos ir  kainos atžvilgiu.

Investuotojo veiksmus, kaip atitinkančius piktnaudžiavimo rinka požymius, užfiksavo Lietuvos banko naudojama sistema, kuri generuoja piktnaudžiavimo rinka signalus, ir „Nasdaq“ stebėjimo sistema.

Panašūs investuotojo veiksmai buvo pastebėti ir anksčiau – 2017 m. lapkričio 7 d. G. J. panašius veiksmus atliko ir su AB „Grigeo“ akcijomis, tačiau tuo metu apsiribota sustiprinta šio asmens stebėsena.

Už manipuliavimą rinka gali būti skirtas įspėjimas, viešai paskelbta apie pažeidimą ir jį padariusį asmenį, taip pat skirta iki 5 mln. Eur bauda.

Skiriant baudą, siekta paveikti asmenį, kad jis ateityje nedarytų teisės aktų pažeidimų, panaikinti gautą naudą ir taip pat atgrasyti kitus asmenis nuo tokio pobūdžio pažeidimų.

 

Šaltinis: Lietuvos bankas