Akcijoje „Šioje šalyje nėra vietos šešėliui“ – balta kava su finansų ministru

Mokėti mokesčius yra svarbu, kad gautume kokybiškas viešąsias paslaugas ir būtų didesnė socialinė piliečių gerovė. Mokėdamas mokesčius žmogus užsitikrina socialinę apsaugą ligos, motinystės atveju, valstybės išmokas senatvėje ir kaupia stažą, nuo kurio priklauso senatvės pensijos dydis. Tai primena baltais marškinėliais apsivilkusi ir į sostinės gatves išėjusi Finansų ministerijos komanda, dalyvaujanti tradicinėje pilietinėje akcijoje „Šioje šalyje nėra vietos šešėliui“ ir skaidraus verslo atstovų „Balta kava“ su finansų ministru Viliumi Šapoka.

Pasak finansų ministro, Vyriausybė, skaidrus verslas ir gyventojai, netoleruodami šešėlinių apraiškų tampa didele galia. Tik veikiant kartu galima skaidrinti ir mažinti šešėlį. Todėl šioje kovoje svarbus bendras supratimas, įsitraukimas ir bendradarbiavimas.

„Ugdydami žmonių sąmoningą mokesčių mokėjimą ir mažindami šešėlį kuriame palankias sąlygas verslui užtikrinti ir kokybiškas viešąsias paslaugas Lietuvos gyventojams. Ką planuoja Vyriausybė? Siūlome naujas ekonomines paskatas gyventojams ir verslui, padėsiančias savo finansus tvarkyti skaidriai. Numatytomis priemonėmis 2019 m. biudžetą papildysime 200 mln. eurų iš šešėlio“, – sako finansų ministras Vilius Šapoka.

Įgyvendinus šešėlio mažinimo priemones, bus vienkartinė galimybė per 6 mėn. laikotarpį susimokėti „pamirštus“ mokesčius be baudų ir delspinigių. Skatinami „baltieji finansai“ – legaliai veikiančios ir mokesčius mokančios įmonės turės geresnes sąlygas dalyvauti viešuose pirkimuose, gauti bankų finansavimą. Supaprastintas mokesčių apskaičiavimas ir mokėjimas, platesnis PVM atvirkštinio apmokestinimo taikymas.

Gyventojai bus skatinami įsigyti oficialiai apskaitytas paslaugas – nuo 2019 m. patirtomis išlaidomis už įsigytas pastatų, automobilių remonto, vaikų priežiūros paslaugas galės susimažinti savo apmokestinamąsias pajamas – susigrąžinti dalį sumokėto GPM. 

„Siekdami mažinti šešėlinę ekonomiką turime ugdyti mokesčių mokėtojų sąmoningumą ir pažangiomis priemonėmis mažinti administracinę naštą verslui, – sako VMI vadovė Edita Janušienė, pažymėdama, jog paprasčiau apskaičiuoti ir sumokėti mokesčius smulkiesiems verslininkams padės VMI kuriamos virtualaus buhalterio (i.APS) bei virtualaus kasos aparato (i.EKA) paslaugos.

VMI duomenimis aktyvus gyventojų dalyvavimas VMI organizuojamame “Kvitų žaidime” jau duoda ir apčiuopiamų rezultatų mažinant šešėlinę ekonomiką: viešojo maitinimo sektoriuje skaičiuojamas 1.3 mln. PVM augimas, tiesiogiai sietinas su “Kvitų žaidimu”.

Pasak finansų ministro Viliaus Šapokos, Lietuvos finansų gyvenime dalyvauja visi Lietuvos gyventojai ir verslas mokėdami mokesčius – taip pildomas šalies biudžetas. Sumokami mokesčiai skiriami Lietuvos gyventojų pensijų, ligos, motinystės, bedarbio ir kitoms socialinės paramos išmokoms, sveikatos apsaugai, švietimui ir mokslui, krašto apsaugai, priešgaisrinei apsaugai, teisėsaugos sistemai, kultūrai, menui, sportui ir kitoms visuomenės reikmėms.

Šaltinis: Finansų ministerija