VMI stebimi autoverslininkai biudžetą papildė beveik 4 mln. eurų

Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Kauno AVMI) informuoja, kad kovoje su šešėlinės ekonomikos reiškiniais  automobilių prekybos, remonto ir prekybos autodalimis sektoriuje taikomos kompleksinės stebėsenos ir kontrolės priemonės jau atnešė naudos – lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, VMI dėmesio sulaukę autoverslininkai į biudžetą sumokėjo net 3,9 mln. eurų daugiau mokesčių. Bendra visame sektoriuje sumokėtų mokesčių suma išaugo 13,5 mln. eurų.

„Automobilių prekybos, remonto ir prekybos autodalimis sektorius šiais metais yra viena iš prioritetinių VMI veiklos sričių. Atliekant prevencinius ir kontrolės veiksmus, dažniausiai susiduriama su neapskaitomais automobiliais, slepiamomis pajamomis, klastojamomis užsienietiškomis transporto priemonių pirkimo-pardavimo sutartimis,  vadinamaisiais  kauferiais“, –  teigia Kauno AVMI viršininkė Judita Stankienė.

Pasak jos, siekiant užtikrinti sąžiningą mokesčių sumokėjimą šiame sektoriuje, pirmiausia orientuojamasi į bendradarbiavimą su mokesčių mokėtojais: vykdoma jų veiklos stebėsena, autoverslininkai kviečiami prevencinių pokalbių. „Pavyzdžiui, balandžio mėnesį kartu su Kauno, Alytaus ir Marijampolės apskričių Policijos ir Kauno teritorinės muitinės pareigūnais, VMI specialistai pasienyje su Lenkija rinko informaciją ir registravo autovežiais į Lietuvą atvežamas transporto priemones. Šie duomenys sėkmingai taikomi nustatant įmones ir gyventojus, nedeklaruojančius pajamų už parduotus automobilius“, – pasakoja J. Stankienė.

Informacija apie automobilių pardavimą taip pat renkama ir internetiniuose skelbimų portaluose. Specializuotose svetainėse VMI darbuotojai identifikuoja vykdomos veiklos neįregistravusius asmenis arba pardavėjus, nuslepiančius dalį gautų pajamų. Pavyzdžiui, tiriant vieno gyventojo vykdomą automobilių pardavimo veiklą, buvo nustatyta, kad 2016-2018 m. asmuo specialiame automobilių pardavimo portale įdėjo 77 skelbimus. Paaiškėjo, kad dalis transporto priemonių nebuvo įtrauktos į apskaitą, o pirkėjams perleidžiamos užpildant suklastotą užsienietišką pirkimo pardavimo sutartį.

Šaltinis: VMI