- Aktualijos.lt - https://aktualijos.lt -

Futbolininkų vadybininko buhalterija – plastikiniuose maišeliuose po lova

Tauragės viešosios įstaigos direktorius, atstovaujantis užsienio valstybių ir kelių Lietuvos futbolininkų interesams, kaltinamas mokesčių nemokėjimu ir pasisavinimu. Bendra žala siekia daugiau kaip 200 tūkst. eurų. Tokie faktai paaiškėjo Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Klaipėdos apygardos valdybos kartu su Klaipėdos apygardos prokuratūra baigtame  ikiteisminiame tyrime.

FNTT tyrėjai išaiškino, kad buvęs futbolininkas Tauragėje įsteigė viešąją įstaigą ir jai vadovavo. Pastaroji buvo pasirašiusi tarpininkavimo sutartis su keliais futbolininkais iš Lietuvos bei Brazilijos ir sudarydavo jiems kontraktus žaisti Rusijos, Baltarusijos ir Ukrainos futbolo klubuose. Žaidėjus įsigiję klubai už tarpininkavimo paslaugas tauragiškio viešajai įstaigai pervesdavo šimtatūkstantines eurų sumas.

Skaičiuojama, kad per penkerius viešosios įstaigos veiklos metus įvairūs futbolo klubai ir kiti fiziniai bei juridiniai asmenys įvairia valiuta pervedė į jos banko sąskaitas daugiau kaip 840 tūkst. eurų. Dalį gautų lėšų viešosios įstaigos direktorius išgrynino bankomatuose. Įtariama, kad futbolo agentu dirbantis viešosios įstaigos vadovas pasisavino per 100 tūkst. eurų. 

FNTT tyrėjai, atlikdami tyrimą dėl viešosios įstaigos lėšų pasisavinimo, nustatė, kad nuo pat jos įsteigimo nebuvo tvarkoma buhalterinė apskaita. Nei jos direktorius, nei jo sutuoktinė niekada netvarkė buhalterinės apskaitos patys ir nesamdė buhalterio.  Atliktų kratų metu viešosios įstaigos finansiniai dokumentai buvo rasti įvairiose buto vietose – po lova, plastikiniuose maišeliuose.  Išaiškinta, kad viešoji įstaiga per visą savo veiklos laikotarpį neteikė administratoriui privalomų ataskaitų ir nemokėjo jokių mokesčių.  Tyrimo metu apskaičiuota, kad per septynerius metus ji apgaule išvengė sumokėti daugiau kaip 100 tūkst. eurų pelno mokesčio.

 Siekiant atlyginti valstybei padarytą žalą, daugiau kaip 90 tūkst. eurų vertės siekiančiam kaltinamojo turtui pritaikytas laikinas nuosavybės teisių apribojimas.

Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras baigtą baudžiamąją bylą perdavė Klaipėdos apygardos teismui. Viešosios įstaigos direktoriui dėl didelės vertės sukčiavimo, turto pasisavinimo ir apgaulingo apskaitos tvarkymo gresia maksimali iki 10 metų laisvės atėmimo bausmė.

Šaltinis: FNTT