- Aktualijos.lt - https://aktualijos.lt -

VMI dėmesio statybų įmonėse magija – didesnės pajamos ir atlyginimų šuoliai

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad mokesčių administratoriaus kontroliuojamos statybų sektoriaus įmonės ne tik deklaruoja didesnes pajamas, bet ir pradeda mokėti darbuotojams didesnius atlyginimus. 2018 m. I pusmetį, palyginus su 2017 m. I pusmečiu, kontroliuojamų statybų sektoriaus įmonių deklaruojamos pajamos padidėjo 34 mln. eurų, o vidutinis darbo užmokestis per tą patį laikotarpį išaugo 15 proc.

Statybų sektorius šiais metais yra viena iš keturių VMI prioritetinių sričių, kuriai, siekiant sumažinti pajamų apskaitymo ir  mokesčių vengimo mastą, skiriamas ypatingas dėmesys. Per 2018 m. septynis mėnesius VMI statybų įmonėse jau atliko 248 kontrolės veiksmus, kurių metu apiskaičiuota daugiau kaip 1,18 mln. eurų papildomai mokėtinų mokesčių.

„Vienas dažniausių pažeidimų statybų įmonėse yra pajamų slėpimas, neišrašant sąskaitų už suteiktas paslaugas. Kontrolės veiksmų metu mokesčių mokėtojai papildomai išrašė sąskaitų daugiau nei milijonui eurų. Nustatyta atvejų, kai įmonės statybines medžiagas ir prekes vežė į objektus, kuriuose buvo vykdomi ar vykdyti statybos darbai, tačiau jos nesugebėjo pateikti atliekamų ar jau baigtų darbų dokumentų – sutarčių, išrašytų PVM sąskaitų faktūrų“, – apie bandymus nuslėpti mokesčius pasakoja VMI prie FM Kontrolės departamento direktorė Eglė Ramanauskienė.

Per pirmą šių metų pusmetį vykdydama statybų sektoriaus kontrolę mokesčių inspekcija taip pat nustatė 26 nelegalaus darbo atvejus, įmonėms skirtos administracinės baudos. Statybos objektuose dirbantys žmonės neturėjo veiklos dokumentų, t. y. verslo liudijimų ar individualios veiklos pažymos, dirbo „ne pilną darbo dieną“ ar nemokamų atostogų metu, o atlyginimai jiems buvo mokami vokeliuose.

„Pasitaiko ir tokių situacijų, kai įmonė sudaro darbuotojo nuomos sutartį su Ukrainoje registruotu mokesčių mokėtoju ir už suteiktą darbuotojo nuomos paslaugą bendrovei deklaruoja sumokanti 2 tūkst. eurų. Įdomu tai, kad už tą patį darbą sumokama kone penkiskart daugiau, nei mokama darbo užmokesčio savo darbuotojams (įmonės darbuotojams mokamas 410 eurų atlyginimas). Už suteiktas paslaugas įmonė teigia atsiskaitanti grynais pinigais, dalį pervedanti banko pavedimu. Kyla pagrįstų įtarimų, kad gryni pinigai galiausiai nepasiekia Ukrainos darbuotojų nuomos bendrovės ir taip įmonėje atsiranda neoficialių pinigų mokėti darbo užmokestį vokeliuose saviems darbuotojams“, – pasakoja E. Ramanauskienė.

VMI pažymi, kad per 2017 m.  apie pažeidimus statybų sektoriuje iš gyventojų gauta daugiau nei 350 pranešimų.

 

Šaltinis: VMI