Įregistravo lengvatinį PVM tarifą maisto produktams – tai leistų realiai sumažinti kainas

Rugsėjo 25 d. Seimo Lietuvos socialdemokratų darbo (LSDD) frakcijos nariai Gediminas Kirkilas, Andrius Palionis, Rimantė Šalaševičiūtė ir Petras Čimbaras įregistravo įstatymo projektą, kuriuo siūloma papildyti Pridėtinės vertės mokesčio įstatymą lengvatiniu 9 proc. PVM tarifu maisto produktams. LSDD frakcijos nariai mano, kad  toks žingsnis – taikyti PVM lengvatą visiems maisto produktams, neišskiriant daržovių ar mėsos, leistų pačiam žmogui pasirinkti jam reikiamą produktą, o galutinė kaina būtų mažesnė.

„Šį įstatymo projektą rengėme atsižvelgdami į dabar susiklosčiusią padėtį. Maisto produktų kainos gerokai išaugusios, ir atsižvelgiant į agentūros EUROSTAT duomenis, augo gerokai sparčiau negu kitose Europos Sąjungos šalyse. Būtina imtis realių žingsnių ir mažinti kainas šalies vartotojams. Neabejojame, kad įstatymas turės teigiamą įtaką verslo sąlygoms ir padės atpiginti maisto produktus. Gal net susigražinsime savo pirkėjus, kurie dėl išaugusių kainų apsipirkimą Lietuvoje iškeičia į Lenkijos ir Latvijos prekybos centrus. Suprantame, kad  galimas laikinas lėšų, gaunamų iš PVM, sumažėjimas, tačiau padidėjus vartojimui šie praradimai bus kompensuoti“, – sako LSDD frakcijos seniūnas Andrius Palionis.

ES statistikos agentūros EUROSTAT duomenimis, vidutinės maisto produktų kainos  Lietuvoje, palyginti su kitomis ES valstybėmis narėmis augo gerokai sparčiau. Kai kurių produktų kainos didėjo, nes jas brangino tiekėjai, o pagrindinė priežastis buvo brangstančios žaliavos. Įstatymo projekto rengėjų nuomone, įsigaliojus įstatymui laimės visos pusės – ir verslas, ir vartotojas.

 Šaltinis: LR Seimas