Nubrėžta būtiniausių mokėjimo paslaugų krepšelio kainos riba nesikeis

 

Komerciniai bankai ir kredito unijos ir toliau negalės viršyti jau beveik dvejus metus galiojančios gyventojams būtiniausių mokėjimo paslaugų krepšelio kainos, kuri yra 1,5 euro, o socialinę paramą gaunantiems asmenims – per pusę mažesnė. Taip nutarė Lietuvos banko valdyba, nustačiusi kitų metų maksimalų per mėnesį komisinį atlyginimą už pagrindinės mokėjimo sąskaitos paslaugą. 

„Gyventojai, pasirinkę mokėjimo paslaugų krepšelius, gerokai sutaupė, bet vis dar didelė dalis bankų klientų nėra pasirinkę mokėjimo paslaugų paketų. Reaguodami į rinkos pokyčius ir siekdami skatinti bankus teikti optimalius mokėjimo paslaugų pasiūlymus, atnaujinome pagrindinės mokėjimo sąskaitos paslaugos kainos nustatymo metodiką. Pagal ją mokėjimo paslaugų krepšelio kaina nesikeičia“, – sako Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas.

Bankai ir kredito unijos būtiniausių mokėjimo paslaugų krepšelį už Lietuvos banko nurodytą kainą privalo teikti nuo 2017 m. vasario mėn. Kitąmet, kaip ir iki dabar, už ne didesnę kaip 1,5 euro per mėnesį kainą (socialinę paramą gaunantiems asmenims – 0,75 euro) turi būti suteikiamos šios paslaugos:

  • sąskaitos tvarkymas;
  • bankininkystė,
  • saugi sąskaitos valdymo ir prisijungimo prie jos priemonė (kodų generatorius ar pan.);
  • mokėjimo kortelė ir mokėjimo operacijos kortele;
  • ne mažiau kaip 10 bet kokių pervedimų eurais internetu kas mėnesį, įskaitant įmokas, e. sąskaitų apmokėjimą, pervedimus įstaigos viduje ir į kitus mokėjimo paslaugų teikėjus, tiesioginio debeto operacijas;
  • neribotas gautų mokėjimų eurais įskaitymas;
  • grynųjų pinigų išmokėjimas – ne mažiau kaip 550 eurų per mėnesį banko bankomatų tinkle ar kredito unijos parinktu būdu;
  • neribotas grynųjų pinigų įmokėjimas kredito įstaigos parinktu būdu.

Rinkoje yra gausu ir kitų mokėjimo paslaugų teikėjų savo iniciatyva siūlomų mokėjimo paslaugų paketų, kurie dažnai apima daugiau mokėjimo paslaugų, pavyzdžiui, suteikiamas neribotas el. pervedimų skaičius. Įvairioms gyventojų grupėms – asmenims, gaunantiems darbo užmokestį į pasirinkto banko sąskaitą, jaunimui, senjorams – siūloma ir reikšmingai mažesnė paslaugų kaina.

Šaltinis: Lietuvos bankas