Tūkstančiams lietuvių VMI kvietimas papildyti pinigines

Valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – VMI) gyventojus asmeniniais pranešimais informuos apie galimybę susigrąžinti jiems susidariusią gyventojų pajamų mokesčio (toliau – GPM) permoką. Papildyti pingines gali apie 27 tūkst. gyventojų, turinčių teisę susigrąžinti apie 4,3 mln. eurų. Asmeniniai pranešimai bus siunčiami tais atvejais, kai, VMI duomenimis, grąžintina mokesčio suma yra ne mažesnė nei 10 eurų.

„Gyventojus apie galimybę susigrąžinti jiems susidariusią permoką asmeniniais pranešimais informuojame jau antrus metus iš eilės. Visgi, ne visi mokesčių mokėtojai yra linkę jiems susidariusias GPM permokas susigrąžinti: praėjusiais metais pranešimus išsiuntėme 39 tūkst. gyventojų, o permokas susigrąžino 55 proc. tai galėjusių padaryti. Raginame gyventojus pasinaudoti šia galimybe ir, pateikus pajamų deklaraciją, susigrąžinti permokėtus pinigus“, – sakė VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė, pažymėdama, kad, prisijungus prie EDS, galima pateikti ir koreguoti deklaracijas už praėjusius 5 metus.

Asmeniniai pranešimai bus siunčiami tik elektroniniu būdu. Sulaukę VMI pranešimo į savo el. pašto dėžutę, gyventojai gali prisijungti prie EDS, kur ras suformuotą visiškai užpildytą preliminarią pajamų deklaraciją (GPM308 forma), kurią liks tik pateikti.

Mokesčio permoka gyventojams grąžinama ne vėliau kaip per 90 kalendorinių dienų nuo deklaracijos pateikimo datos, tačiau VMI visada stengiasi permokas grąžinti greičiau. Tam, kad permokos pasiektų gyventojų sąskaitas, pateikiant deklaracijas jie raginami pasitikrinti, ar deklaracijoje nurodomas teisingas banko sąskaitos numeris.

Ne tokių džiugių naujienų sulauks 10 tūkst. gyventojų, jau kartą informuotų apie pamirštą pareigą pateikti pajamų deklaraciją ir sumokėti priklausantį GPM. VMI šiems gyventojams išsiųs dar vieną priminimą, šįkart jau su apskaičiuota mokėtina GPM suma. Tokį pranešimą gavęs asmuo privalo per nurodytą terminą pateikti VMI visiškai parengtą pajamų deklaraciją (GPM308 forma) ir sumokėti apskaičiuotą mokestį. Deklaracijų laiku nepateikę asmenys valstybės biudžetą turėtų papildyti 1 mln. eurų suma.

Šaltinis: VMI