Afera su grikiais ir aliejumi kaltinamas Latvijos pilietis atskraidintas į Lietuvą

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (toliau – FNTT) baigė ikiteisminį tyrimą. Įtariama, kad Latvijos pilietis, bendradarbiaudamas su kitos Lietuvoje įsteigtos bendrovės direktore, galėjo neteisėtai pasisavinti apie 180 tūkst. eurų.

FNTT tyrėjai nustatė, kad Latvijos piliečio, turinčio vidurinį išsilavinimą, Lietuvoje įsteigta bendrovė Vilniuje ir Panevėžyje vykdė prekybą grūdinėmis kultūromis ir kitais maisto produktais. Siekdamas išvengti mokesčių Lietuvos valstybei, jis nedeklaravo grikių ir aliejaus pardavimo ir taip gavo daugiau nei 80 tūkst. eurų neteisėtų pajamų.

Be to, veikdamas kartu su kitos bendrovės direktore, suklastojo grikių pardavimo už maždaug pusę milijono eurų dokumentus ir gavo apie 90 tūkst. eurų neteisėtų pajamų.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad minėtas Latvijos pilietis gerai žinomas ir savo gimtosios šalies teisėsaugos institucijų pareigūnams. Neradęs „prieglobsčio“ Lietuvoje, minėtas asmuo tiesiog dingo.

FNTT pareigūnai kreipėsi pagalbos į kitas ES institucijas ir šių metų lapkričio mėn. latvis pagal išduotą Europos arešto orderį atskraidintas iš Prancūzijos. Jam skirta kardomoji priemonė – suėmimas.

Latvijos pilietis kaltinamas pagal Baudžiamojo kodekso 182 str. 2 dalį („Sukčiavimas“), 222 str. („Apgaulingas apskaitos tvarkymas“) ir 220 str. 1 dalį („Neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimas“). Jam gresia laisvės atėmimas iki 8 metų.

Baudžiamoji byla perduota Panevėžio apylinkės teismui. Tyrimą koordinavo Panevėžio apygardos prokuratūra.

Šaltinis: FNTT