Premjeras: Lietuva pirmauja pasaulyje kibernetinio saugumo srityje

Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis atidarė Tel Avive vykstantį „Cybertech forumą 2019“, kuris skirtas kibernetinio saugumo problemoms.  

Premjeras pabrėžė, kad dar prieš penkerius metus kibernetinio saugumo klausimai valstybių ir vyriausybių vadovams kėlė tik nuosaikų susidomėjimą. Tačiau laikas parodė, jog kibernetinės priemonės kartu su dezinformacijos atakomis tampa iššūkiu nacionaliniam saugumui ir nė viena šalis nėra apsaugota nuo kibernetinių atakų.

„Kibernetinis saugumas yra svarbiausias prioritetas Lietuvai. Mes paskyrėme Krašto apsaugos ministeriją vienintele institucija, atsakinga už politikos šioje srityje formavimą. Be to, Nacionalinis kibernetinio saugumo centras po pertvarkos tapo visų kibernetinių incidentų valdymo jėgaine. Vien pernai buvo užregistruota 55 tūkst. kibernetinių atakų. Šiandien Lietuva pripažįstama pasauline šios srities lydere, užimančia pirmą vietą pagal Nacionalinio kibernetinio saugumo indeksą“, – sakė Ministras Pirmininkas.

Vyriausybė neapsiriboja jau įvykdytomis reformomis. Šiais metais planuojama sukurti vyriausybinį tinklą, kuris nepriklausys nuo viešojo interneto. Taip siekiama užtikrinti, kad net ir nenumatytais atvejais pagrindinės institucijos galėtų sklandžiai veikti ir pajėgtų teikti gyventojams būtinas paslaugas.

Pasak S.Skvernelio, kibernetinis saugumas, be jokios abejonės, yra tarpregioninio pobūdžio. Lietuva, bendradarbiaudama su Jungtinėmis Valstijomis, įkūrė Kaune regioninį Kibernetinio saugumo centrą.  Drauge su ES valstybėmis narėmis kuriami bendri pajėgumai kibernetinėms atakoms atremti.

Naudodamasis proga, Vyriausybės vadovas išreiškė dėkingumą Izraeliui už dabartinį bendradarbiavimą.

Vos prieš porą metų, remiant Izraelio Ministrui Pirmininkui Benyaminui Netanyahu, buvo pradėta įgyvendinti dvišalė kibernetinio saugumo programa. Jos rezultatas – vakar Tel Avive pasirašytas Lietuvos ir Izraelio kibernetinio saugumo incidentų tyrimo padalinių (CERT) ketinimų protokolas.

Anot premjero, ES turi dėti daugiau pastangų, norėdama sustiprinti ryšius su Izraeliu. Lietuva vertina Izraelį kaip svarbų sąjungininką ir vieną lyderių kibernetinio ir IT saugumo srityje, tad dės visas pastangas, kad dabartinis tarpusavio bendradarbiavimas ir toliau stiprėtų.

Šaltinis: LR Vyriausybė