- Aktualijos.lt - https://aktualijos.lt -

Viešajame sektoriuje per dešimtmetį sparčiausiai augę atlyginimai bus didinami ir toliau

Vyriausybės sudaryta komisija dėl ilgalaikio tvaraus viešojo sektoriaus darbuotojų darbo užmokesčio finansavimo iki 2025 metų strategijos parengimo tęsia darbą.  Nors per šios Vyriausybės kadenciją atlyginimai viešajame sektoriuje buvo didinami sparčiausiai per dešimtmetį, darbo užmokestį numatoma laipsniškai didinti ir toliau. Jau susitarta dėl  kelių esminių nuostatų.

Kultūros ir meno darbuotojų atlyginimus, kurie Lietuvoje ir lyginant su kitomis ES šalimis yra santykinai mažiausi, sutarta 2020 m. didinti 15 proc. Taip pat nuspręsta 15 proc. didinti atlyginimus socialiniams darbuotojams, kurių poreikis dėl demografinių priežasčių – senstančios visuomenės – išlieka didelis, o atlyginimai taip pat yra vieni mažiausių šalyje.

Sutarta ir dėl bendro principo –  didinti mažiausiai uždirbančių viešojo sektoriaus darbuotojų darbo užmokestį, peržiūrint pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientus.

Toliau bus laikomasi prisiimtų įsipareigojimų mokytojams. 2020 m. mokytojų pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientus numatoma padidinti 10 proc., o ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo pedagogų – ne mažiau 15 proc.

Visam viešajam sektoriui taikomas pareiginės algos bazinis dydis artimiausiais metais bus didinamas spartesniais tempais negu iki šiol, tariamasi dėl pareiginės algos  bazinio dydžio indeksavimo principų.

Atsižvelgiant į susitarimus įtvirtintus Lietuvos nacionalinės sveikatos sistemos (LNSS) šakos kolektyvinėje sutartyje, pasirašytoje su medikų profsąjungomis, siekiama, kad 2025 m. gydytojų atlyginimai būtų ne mažesni kaip 3 šalies VDU, slaugytojų – ne mažesni kaip 1,5 šalies VDU.

Nors dėl vykdomų struktūrinių reformų atlyginimai vidaus reikalų sistemoje pavyko ženkliai padidinti, tačiau ir toliau bus dedamos visos pastangos, kad iki galo būtų įgyvendinta nuostata iki 2020 metų vidaus tarnybos sistemos statutinėse  įstaigose dirbančių darbuotojų atlyginimus padidinti 30 proc. palyginus su 2016 metais.

Sprendžiami ir kitų valstybės pareigūnų, rinkos priežiūros institucijų – darbuotojų darbo užmokesčio didinimo klausimai, siekiant užtikrinti konkurencingus atlyginimus ir išlaikyti aukštos kompetencijos specialistus.

Ilgalaikio tvaraus viešojo sektoriaus darbuotojų darbo užmokesčio finansavimo iki 2025 metų strategijos siūlymai nesiejami su viešojo sektoriaus darbuotojų skaičiaus mažinimu, bet pabrėžtina viešųjų paslaugų kokybės ir prieinamumo užtikrinimo bei viešojo sektoriaus veiklos efektyvumo svarba. 

Šaltinis: LR Vyriausybė