- Aktualijos.lt - https://aktualijos.lt -

Taikyti ar netaikyti NPD?

Valstybinė mokesčių inspekcija prie Finansų ministerijos (toliau – VMI) primena: jei gyventojas anksčiau buvo pateikęs darbdaviui prašymą taikyti neapmokestinamąjį pajamų dydį (toliau – NPD), tai 2019 m. jokių papildomų prašymų jis teikti neprivalo. NPD ir toliau yra taikomas.

Jei gyventojui iki šiol nebuvo taikomas NPD, tačiau dabar gyventojas pageidauja jį taikyti, arba anksčiau NPD jam nepriklausė, o dabar, perskaičiavus atlyginimą, priklauso, jis prašymą savo darbdaviui gali pateikti kad ir šiandien ir, jei NPD taikyti jam priklauso, tai bus padaryta nedelsiant – netrukus gyventojas pastebės, kad  atlyginimas padidėjo.

„Jei gyventojas prašymo nepateiks, nors NPD taikyti jam priklauso, nieko baisaus. Kaip ir kiekvienais metais, jis galės NPD susigrąžinti, iki gegužės 2 d. pateikdamas metinę pajamų deklaraciją“, – pasakoja Rasa Virvilienė, VMI Teisės departamento direktorė, akcentuodama, kad, gyventojui pamiršus deklaruoti pajamas ir nesusigrąžinus nepanaudoto NPD – VMI apie tai jam primins.

Gyventojai gali susigrąžinti anksčiau permokėtą NPD ir už ankstesnius laikotarpius, jei pateiks pajamų deklaraciją: už 2017 m. dar gali susigrąžinti 2,3 mln. eurų permokos; 2016 m. – 1,4 mln.; 2015 m. – 1 mln.;  2014 m. – 700 tūkst. eurų.

VMI primena, kad gyventojai, kurių atlyginimas 2019 m. yra ne didesnis kaip 2 555 eurai per mėnesį (neatskaičius mokesčių), turi teisę į NPD, todėl bet kada gali pateikti prašymą savo darbdaviui ir jį taikyti. Gyventojas, gaunantis tik atlyginimą iš vieno darbdavio ir neplanuojantis gauti kitų pajamų, gali pateikti darbdaviui prašymą taikyti NPD, o, pavyzdžiui, gavus vienkartinę premiją, kartu su atlyginimu viršijančią 2 555 eurus, vertėtų pateikti prašymą bent vieną mėnesį netaikyti NPD.

„Vis dėlto, prieš teikdamas prašymą taikyti NPD, gyventojas turėtų įvertinti, ar per metus negaus kitų pajamų, pavyzdžiui, būsto nuomos, individualios veiklos ar kitokių, ar nedirbs papildomo darbo ir panašiai“, – teigia R. Virvilienė, paaiškindama, kad,  jei gyventojo apskaičiuotas (neatskaičius mokesčių) atlyginimas per mėnesį mažesnis kaip 2 555 eurus ir  per metus jis gaus papildomų pajamų, NPD, sudėjus metines pajamas, gali sumažėti (arba nebepriklausyti). Tuomet nuo sumažėjusios NPD sumos gyventojui susidaro mokėtina pajamų mokesčio suma ir vien dėl šios priežasties jam atsiranda pareiga deklaruoti metines pajamas. Kai gyventojo 2019 m. visos pajamos sudaro 30 660 eurų ar daugiau, tokio gyventojo 2019 m. gautam darbo užmokesčiui metinis NPD netaikomas.

VMI primena, kad yra sukurtos nemokamos skaičiuoklės, kuriomis naudodamiesi gyventojai gali apskaičiuoti savo mėnesio ir metų NPD.

 

Šaltinis: VMI