Laimėjo bylą dėl dalykinės reputacijos

Vilniaus apygardos teismas patvirtino, kad Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (toliau – FNTT) pareigūnai tinkamai vykdė savo pareigas informuodami Seimo narius ir visuomenę apie UAB „Paysera LT“ veiklą pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencijos srityje ir neatliko jokių veiksmų, dėl kurių būtų pažeista minėtos bendrovės dalykinė reputacija.

2016 m. UAB „Paysera LT“  kreipėsi į teismą, prašydama įpareigoti FNTT viešai paneigti paskleistą informaciją apie bendrovę, kuri neva neatitinka tikrovės.

Teismas galutine nutartimi konstatavo, kad Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto posėdyje dalyvavę FNTT pareigūnai pateikė tik faktais ir teise pagrįstą informaciją atsakydami į Seimo narių klausimus, taip pat vertinimą dėl pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo grėsmės. Visi pareigūnų teiginiai buvo objektyvūs, turintys pakankamą faktinį pagrindą, todėl negali būti vertinami kaip neatitinkantys tikrovės. Po posėdžio viename iš portalų buvo paskelbta informacija apie jame aptartus klausimus.

Teismas taip pat pažymėjo, kad juridinio asmens dalykinės reputacijos apsauga nėra absoliuti, juridinis asmuo gali būti kritikuojamas, jeigu tai daroma sąžiningai, siekiant informuoti visuomenę apie jos interesus galinčią pažeisti juridinio asmens veiklą ir pan.

FNTT yra institucija, atsakinga už pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevenciją ir turi įstatymo nustatytą teisę gauti informaciją, reikalingą šioms funkcijoms atlikti, ir pareigą apie netinkamą finansų įstaigų veiklą informuoti visuomenę.

 „Mūsų tikslas yra  tirti ir atskleisti nusikaltimus, kitus teisės pažeidimus finansų sistemai ir darome tai griežtai laikydamiesi teisės aktų. Tai konstatavo ir teismas. Matydami tam tikras grėsmes finansų įstaigų veikloje ir siekdami prevencinių tikslų, informuojame visuomenę ir informuosime toliau “, − teigė FNTT šioje byloje atstovavęs Teisės ir personalo skyriaus vedėjas Almantas Gudonis.

Šaltinis: FNTT