Valstybės kontrolė paskelbė praėjusių metų veiklos ataskaitą

Valstybės kontrolė, vykdanti aukščiausiosios audito, ES investicijų audito ir fiskalinės institucijos funkcijas, paskelbė 2018 metų veiklos ataskaitą. Joje įvardijami svarbiausi praėjusių metų institucijos atlikti darbai ir pasiekti veiklos rezultatai.

2018 m. institucija didžiausią dėmesį skyrė penkioms prioritetinėms veiklos sritims: biudžeto valdysenai, švietimui, viešajam valdymui, valstybinės žemės valdymui ir informacinės visuomenės plėtrai. Valstybės kontrolės auditoriai atliko 12 veiklos ir 9 finansinius (teisėtumo) auditus, Europos Sąjungos (ES) investicijų auditą, buvo pateikti šeši fiskalinės institucijos parengti vertinimai.

Aukščiausiosios audito institucijos atlikti auditai atskleidė, kad Lietuvos teisėkūra veikia neefektyviai, verslo priežiūros sistemai būtinas reguliarus rizikų vertinimas, o viešųjų pirkimų sistemos teisinis reglamentavimas ne visada sudaro sąlygas viešiesiems pirkimams efektyviai funkcionuoti. Auditų rezultatai rodo, kad šalyje ikimokyklinis ugdymas prieinamas ne visiems, o svarbiausiomis sveikatos priežiūros problemomis išlieka nenuoseklus šios srities finansavimas ir organizavimas.

„Valstybiniai auditai atskleidžia priežastis ir teikia siūlymus sisteminėms viešojo valdymo problemoms spręsti, tačiau reikšmingas pokytis neįvyks, jei rekomendacijų įgyvendinimui nebus skiriamas pakankamas dėmesys. Nuo praėjusių metų veiklos efektyvumą siejame su tuo, kiek pokyčių įvyksta laiku, kiek audituojamų subjektų rekomendacijas įgyvendina sutartu terminu. Pernai suplanuotu laiku buvo įgyvendinta ketvirtadalis rekomendacijų“, – sako valstybės kontrolierius Arūnas Dulkys.

Pernai ES investicijų audito institucija pateikė išvadą, kad ES investicijų valdymo ir kontrolės sistema 2016–2017 m. ataskaitiniu laikotarpiu veikė, ją reikia tik šiek tiek patobulinti. Europos Komisijai deklaruotose išlaidose likutinės klaidos lygis neviršijo taikytinos 2 proc. reikšmingumo ribos.

2018 m. fiskalinė institucija pateikė ne tik privalomas ataskaitas, bet ir pagrindinių mokesčių planų paklaidų ir Stabilumo 2018 m. programos vertinimus, ekonomikos temperatūros diagramą ir fiskalinių rizikų švieslentę.

Šaltinis: Valstybės kontrolė