Mažiau nedeklaruoto darbo atvejų ir sunkių nelaimingų atsitikimų darbe

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) šiais metais atliko beveik 3600 inspektavimų. Palyginti su ankstesnių metų tuo pačiu laikotarpiu, žūčių darbe skaičius išliko panašus, o sunkių nelaimingų atsitikimų darbe sumažėjo. Per pirmąjį šių metų pusmetį nustatyta 1010 nelegaliai dirbusių asmenų ir 478 nedeklaruotą darbą dirbę asmenys. Didžioji dalis nelegaliai (neteisėtai) dirbusių asmenų dirbo statybose (665 asmenys),  nemažai – prekybos (143 asmenys) bei žemės ūkio (66 asmenys) sektoriuose. Šiemet padaugėjo nustatytų nelegaliai dirbusių užsienio piliečių: pernai per pirmą pusmetį užfiksuotas 71 nelegaliai dirbęs užsienietis, šiemet – 102. Dauguma nelegaliai dirbusių užsieniečių nustatyti statybos sektoriuje. Mažėja nedeklaruotą darbą (kai nebuvo mokamas nustatytas atlygis už darbą poilsio dienomis, už viršvalandinį ir naktinį darbą) dirbusių asmenų skaičius: šiais metais nustatyti  478 asmenys, o 2018 m. per tą patį laikotarpį – 715 asmenų.

Šiais metais ypatingas dėmesys skiriamas statybos, žemės ūkio, miškininkystės, didmeninės ir mažmeninės prekybos, apgyvendinimo ir maitinimo, transporto  sektoriams.  Iš 971 nelegalaus, nedeklaruoto darbo atvejų, užfiksuotų per šių metų pirmąjį pusmetį, 600 buvo statybos sektoriuje, prekybos – 146, apgyvendinimo ir maitinimo – 58. Pagal VDI inspektorių surašytus administracinių nusižengimų protokolus teismai darbdaviams skyrė 166 800 eurų baudų.

VDI gavo 20 pranešimų apie įvykius darbe, dėl kurių darbuotojai mirė, ir 50 pranešimų apie nelaimingus atsitikimus darbe, per kuriuos darbuotojai patyrė sunkias traumas. Nors sunkių nelaimingų atsitikimų darbe skaičius statybos, apdirbamosios gamybos, žemės ūkio, transporto ir saugojimo sektoriuose sumažėjo 12 proc., palyginti su 2018 m., tačiau šios sritys išlieka pačios rizikingiausios dėl mirtinų atsitikimų. Be eismo įvykių, kurių metu žuvo 6 darbuotojai (arba 30 proc.), pavojingiausi buvo statybos darbai: įvyko 5 mirtini ir 10 sunkių nelaimingų atsitikimų darbe. Kiti sektoriai taip pat išlaiko nelaimingų atsitikimų riziką: apdirbamosios gamybos (5 mirtini ir 6 sunkūs), didmeninės ir mažmeninės prekybos (2 mirtini ir 10 sunkių), transporto ir saugojimo (4 mirtini – visi darbuotojai žuvo eismo įvykių metu, ir 8 sunkūs). Mirtinų ir sunkių nelaimingų atsitikimų užfiksuota žemės ūkio, administracinės ir aptarnavimo veiklos, vandens tiekimo, nuotekų valymo įmonėse. Daugiausiai mirtinų ir sunkių nelaimingų atsitikimų darbe įvyko darbuotojui nukritus iš aukščio (taip žuvo 3 darbuotojai) ar ant darbuotojų nukritus daiktams iš aukštai (žuvo 2 darbuotojai). Per pusmetį įvyko net 2 atvejai, kai atskilę iškasų šlaitai užvirto ant tranšėjose dirbusių darbuotojų ir mirtinai juos sužalojo. Kita dažna mirtinų įvykių darbe priežastis – neatsargus darbas su įrenginiais. 2 darbuotojus mirtinai prispaudė judantys įrenginiai (autokrautuvas ir traktorius). Vykdant darbus šalia veikiančių konvejerių, besisukantys įrenginiai įtraukė dviejų darbuotojų galūnes ir juos mirtinai sužalojo. Šiais metais sumažėjo atvejų, kai mirtinai ar sunkiai žaloti darbuotojai buvo neblaivūs: žuvo 1 neblaivus darbuotojas ir buvo sunkiai pakenkta 1 neblaivaus darbuotojo sveikatai. 2018 m. per tą patį laikotarpį įvyko 3 mirtini ir 4 sunkūs nelaimingi atsitikimai darbe, kurių metu nukentėjo neblaivūs darbuotojai.

Šaltinis: Valstybinė darbo inspekcija