Tiekiantieji maistą pacientams privalės paisyti konkrečių taisyklių

Į ligoninę patekę pacientai greitai savo lėkštėse neberas riebaluose virtų, skrudintų, džiūvėsėliuose apvoliotų ar jais pabarstytų keptų mėsos, paukštienos ir žuvies gaminių, sultinių ir padažų koncentratų, rūkytų mėsos gaminių, šaldytų pusgaminių ir kitų sveikatai nepalankių produktų ar iš jų pagamintų patiekalų. Tokias aiškias mitybos organizavimo taisykles, kurios bus privalomos, o ne rekomendacinės, ligoninėms parengė Sveikatos apsaugos ministerija, padedama Lietuvos dietologų draugijos, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos atstovų.

Aiškūs reikalavimai pacientams tiekiamam maistui iki šiol nebuvo nustatyti, tad problemų būta daug ir įvairių: maistas skurdus, mažai atsižvelgiama į mitybinę vertę, raciono subalansuotumą, trūksta daržovių, maistas į palatas atkeliauja atšalęs, patiekiamas neestetiškai atrodančiuose induose. Problema egzistuoja jau ne vieną dešimtmetį, dalis gydymo įstaigų išties per mažai dėmesio kreipia į pacientų maitinimą. Tvarkos apraše, vadovaujantis naujausiais tyrimais sveikos mitybos srityje, Europos Komisijos ir Pasaulio sveikatos organizacijos  rekomendacijomis, nustatyti tiekiamų maisto produktų kokybės reikalavimai, leidžiami cukrų, druskos ir skaidulinių medžiagų kiekiai pacientų maitinimui tiekiamuose maisto produktuose. Nustatytas nerekomenduojamų tiekti maisto produktų sąrašas. Gydymo įstaigoms rekomenduojama maisto produktus įsigyti iš vietinių ūkių. Tai leistų užtikrinti, kad į gydymo įstaigas būtų tiekiami švieži, sezoniniai produktai.

Svarbi ir naujovė, susijusi su darbuotojų, gaminančių dietinį maistą gydymo įstaigose, kvalifikacija, kuri ne visada yra pakankama. Pavyzdžiui, jei pacientas alergiškas pienui, virėjai, neturėdami reikiamų žinių, gali neįvertinti, kad tokiam pacientui negalima vartoti ir sviesto, kad sergantys celiakija negali vartoti perlinių kruopų ar sojų padažo, nes šiuose produktuose gali būti glitimo. Numatyta, kad maistą gaminantys darbuotojai turės dalyvauti mokymuose ir įgyti reikiamas žinias. Šiam reikalavimui įgyvendinti nustatytas 3 m. pereinamasis laikotarpis. Bus parengta dietinių patiekalų gaminimo mokymų programa ir kvalifikaciniai reikalavimai lektoriams. Tvarka įsigalios lapkričio 1 d., jos paisyti privalės visos stacionarinės asmens sveikatos priežiūros įstaigos.

Šaltinis: Sveikatos apsaugos ministerija