- Aktualijos.lt - https://aktualijos.lt -

FNTT tyrimas: atskleista kauniečių grupuotė, prekiavusi kontrabandiniais pesticidais

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (toliau – FNTT) Kauno apygardos valdyba baigė ikiteisminį tyrimą dėl keturių kauniečių, kurie vertėsi draudžiamų pesticidų kontrabanda. Trims iš jų pareikšti kaltinimai pagal Baudžiamojo kodekso 203 str. „Neteisėta juridinio asmens veikla“ 2 d., 204 str. „Svetimo prekių ar paslaugų ženklo naudojimas“ 1 d., 222 str. „Apgaulingas apskaitos tvarkymas“ 1 d. Vienas asmuo jau nubaustas baudžiamuoju įsakymu.

Minėti kauniečiai organizavo falsifikuotų augalų apsaugos priemonių  pirkimą iš Kinijos bei jų pristatymą į Lietuvą. Tuo tikslu Jungtinėje Karalystėje įregistravo įmonę, įmonės direktoriumi paskyrė nieko apie daromą nusikalstamą veiką nežinantį asmenį ir, naudodamiesi juo, organizavo falsifikuotų pesticidų pirkimą iš Kinijos bei jų pristatymą Lietuvoje. Lietuvoje taip pat buvo įkūrę kelias bendroves, per kurias, siekdami įteisinti nelegalių produktų naudojimą Lietuvoje, vykdė nusikalstamą veiką. Dalį šių įmonių dokumentų, siekdami išvengti atsakomybės, perdavė asocialiems asmenims.

FNTT tyrėjai, vykdydami ikiteisminį tyrimą, atliko 15 kratų įtariamųjų namuose, transporto priemonėse, įmonėse ir kitose vietose. Taip pat aptikta nelegaliai atvežtų augalų apsaugos priemonių sandėliavimo vieta, kurioje rasta beveik 1 tona birių ir beveik 2 tūkst. litrų purškiamų draudžiamų augalų apsaugos priemonių – pesticidų, jų fasavimui specialiai pritaikytos taros, etikečių.

Tyrimo metu nustatyta, kad minėti asmenys, neturėdami prekių ženklo savininkų – JAV, Vokietijos ir Šveicarijos įmonių ar jų įgaliotų atstovų Lietuvoje, leidimo, panaudodami specialiai įgytą tarą, išpilstė augalų apsaugos priemones į pakuotes, neatitinkančias teisėtų gamintojų originalioms prekėms keliamų reikalavimų. Pateikus mėginius tyrimams, nustatyta, kad visi jie nėra originalūs, neturi su jais bendros kilmės, pakuotės ir ženklinimai neatitinka teisėtų gamintojų gaminamų originalių prekių specifikacijos.

Šaltinis; FNTT.