- Aktualijos.lt - https://aktualijos.lt -

FNTT tyrimai: krovinių pervežimo įmones iš rizikos sektoriaus išbraukti dar per anksti

Krovinių pervežimo bendrovių direktoriai Šiaulių ir Kauno vairuotojams ir kurjeriams mokėjo neoficialius atlyginimus,  o iš Rusijos tonomis gabenamą dyzelinį kurą perpildavo į Europos Sąjungos kryptimi važiuojančias transporto priemones, – tokias aplinkybes užfiksavo Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos tyrėjai, baigę du ikiteisminius tyrimas dėl apgaulingos apskaitos tvarkymo.

FNTT Šiaulių ir Panevėžio apygardos valdybos baigtame ikiteisminiame tyrime išaiškinta, kad Šiauliuose registruota ir krovinių gabenimu tarptautiniais maršrutais po visą Europą ir Nepriklausomų Valstybių Sandraugos šalis užsiimanti bendrovė į buhalterinę apskaitą neįtraukė daugiau kaip 33 tonų dyzelinio kuro. Įtariama, kad iš Rusijos Federacijos atvykstantys bendrovės vilkikai į Lietuvą atvažiuodavo su pilnais bakais dyzelinio kuro, o šis bendrovės garažuose buvo perpilamas į vilkikus, su kroviniais vykstančius į Europos Sąjungos šalis. Skaičiuojama, kad neteisėtai įvežus dešimtis tonų kuro nebuvo sumokėta daugiau kaip 16 tūkst. eurų akcizo, muito ir pridėtinės vertės mokesčių. Nustatyta, kad bendrovės vadovas ne tik neapskaitė įvežamų degalų, bet ir keliems vairuotojams sumokėjo apie 3 tūkst. eurų atlyginimų vokeliuose.

Baigtame ikiteisminiame tyrime apskaičiuota, kad iš viso verslininkas į valstybės biudžetą nesumokėjo beveik 20 tūkst. eurų įvairių mokesčių. Ikiteisminį tyrimą organizavo ir jam vadovavo Šiaulių apygardos prokuratūra. Baigta baudžiamoji byla perduota Šiaulių apygardos teismui.

Už tai, kad mokėjo neoficialius atlyginimus, teko atsakyti ir Kaune siuntų išvežiojimo paslaugas teikiančios bendrovės vadovui. FNTT Kauno apygardos valdyba, atliekanti šį ikiteisminį tyrimą, išsiaiškino, kad daugiau nei trisdešimt bendrovėje dirbančių kurjerių, be minimalaus mokamo atlyginimo, dar gaudavo neoficialų – vokeliuose mokamą atlyginimą. Tyrimo metu išaiškinta, kad per kelerius metus darbuotojams buvo sumokėta daugiau kaip 72 tūkst. eurų neoficialaus darbo užmokesčio. Skaičiuojama, kad nebuvo sumokėta beveik 58 tūkst. eurų valstybinio socialinio draudimo, gyventojų pajamų mokesčio ir kitų įmokų. Atliekant šį ikiteisminį tyrimą, verslininkas padengė valstybei padarytą žalą, todėl Kauno miesto apylinkės teismo Kauno rūmai patvirtino Kauno apygardos prokuratūros priimtą sprendimą, kuriame nuo baudžiamosios atsakomybės kaunietis buvo atleistas laidavus už jį sutuoktinei.

Šaltinis: FNTT