FNTT siūlo naikinti licencijas nesąžiningiems mokesčių mokėtojams medicinos versle

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją, siūlydama griežčiau kontroliuoti medicinos sektoriuje veikiančias įmones, teikiančias odontologijos, ortopedijos, estetinės-gydomosios chirurgijos ar sveikatingumo paslaugas. Šiuo metu tarnybos pareigūnų atliekamuose ikiteisminiuose tyrimuose minėtas paslaugas teikiančios įmonės įtariamos apgaulingu apskaitos tvarkymu, neteisėtu vertimusi ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla. 

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, remdamasi pradėtuose tyrimuose surinkta informacija, siūlo šių sričių licencijavimą reglamentuojančius įstatymus susieti su Mokesčių administravimo įstatyme nustatytais minimaliais patikimo mokesčių mokėtojo kriterijais. Tai leistų nusikalstamas veikas ar kitus teisės pažeidimus finansų sistemai padariusioms įmonėms ar asmenims laikinai arba visiškai stabdyti veiklą. 

„Praktika rodo, kad piniginės baudos ar kitos sankcijos neatgraso pažeidėjų nuo pakartotinių įstatymų pažeidimų. Todėl tarnyba siūlo sveikatos paslaugas teikiančių asmenų veiklą reglamentuojančiuose įstatymuose numatyti galimybę bausti jas ne tik baudomis, bet ir veiklos licencijų atėmimu. Manome, kad tokios priemonės būtų labiau atgrasančios, nei piniginės baudos, kurias sumokėję, kai kurie nesąžiningi asmenys ir toliau būna linkę nusižengti įstatymams“, – aiškina Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos direktorius Antoni Mikulskis.

Pasak FNTT vadovo, nesąžiningais mokesčių mokėtojais pripažintos įmonės negalėtų pretenduoti ir į Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšas, kuriomis kompensuojamos suteiktos asmens sveikatos priežiūros paslaugos.

Tarnyba pasiūlymus dėl griežtesnio veiklos licencijavimo nuolat teikia Vyriausybei ir Vidaus reikalų ministerijai, rekomenduodama jį taikyti ir atliekų tvarkymo, statybų, transporto priemonių remonto, viešojo maitinimo, finansų įstaigų bei kitoms pelną gaunančioms veiklos sritims.  

Šaltinis: FNTT